ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Korsade kontinent – med solenergi

Inge Ter Schure · 12 Nov 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Solbilen Nuna 4 korsade Australien på fyra dagar med en snitthastighet på 90 kilometer i timmen.

Solbilen Nuna 4 korsade Australien på fyra dagar med en snitthastighet på 90 kilometer i timmen. Foto: Hans-Peter van Velthoven


klar

Artikellänk är kopierad

AUSTRALIEN. För fjärde gången i rad vann ett lag från Tekniska universitetet i den nederländska staden Delft loppet World Solar Challenge: ett 3 000 kilometer långt lopp mellan Australiens norra och södra kust i bilar som drivs av solenergi. Metro talade med Tine Lavrysen, en av två tjejer i Nuon Solar Team. Hon läser en masters i industridesign.– Vi började arbeta på vår solbil Nuna 4 i september 2006.  Vårt mål var att vinna loppet men vi ville även visa möjligheterna med förnyelsebar energi. Nuna 4 gjorde 300 mil på fyra dagar med en snitthastiget på mer än 90 kilometer i timmen.– Mycket kan göras med tekniska uppfinningar. Det gör skillnad i kampen för en renare värld.

Tine tror att det kommer ta några år innan bilar som drivs av solenergi kan användas i vanliga bilar.– Just nu är solceller väldigt dyra. Men med rätt tekniska lösningar så tror jag att vi kan använda bilar som går på solenergi om 20 eller 30 år. De är väldigt rena och använder ungefär lika mycket energi som din vattenkokare eller dammsugare.

Men det betyder inte att det inte finns sätt att använda solenergi redan nu:– Till exempel kan du placera en solcell på din bil för att driva luftkonditioneringen, eller använda solceller för att värma vatten.

klar

Artikellänk är kopierad

Inge Ter Schure
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro