ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Korsika korsas bäst med bil

Tidningen Res · 30 Sep 2013
Uppdaterad 3 Apr 2014
Korsika korsas bäst med bil Spektakulära vyer och egenproducerad mat.

Korsika korsas bäst med bil Spektakulära vyer och egenproducerad mat. Foto: Jörgen Ulvsgärd


När man korsar Korsika med bil, får man räkna med en hel del stopp. Att blicka ut över landskapets karga elegans är nämligen ett måste. Journalisten Jörgen Ulvsgärd vet.

klar

Artikellänk är kopierad

Morgonen är tyst och sval. Mandelträden längs den slingrande vägen mellan Ajaccio och Bonifacio på södra Korsika är fyllda av blekrosa blommor. Doften av myrten tränger in genom bilens öppna rutor. Längs de branta sluttningarna utmed vägen klättrar hus, getter och får. Jag är på väg söderut mot de vita stränderna runt hamnstaden Porto-Vecchio, den medeltida staden Bonifacio och till den unika lantegendomen Domaine de Murtoli på öns sydspets. 

Ur ett franskt fastlandsperspektiv anses korsikanerna av tradition vara både egensinniga och bångstyriga.  

– Visst, vi är mycket stolta över att vara korsikaner, men fransmännen på fastlandet är nog snarare lite avundsjuka på oss. Vi har något som de inte har, säger Paul Canarelli, hotellägare till Domaine de Murtoli, vars släkt i generationer har bott på södra Korsika. 

Han tar mig med på en resa genom öns södra delar.

Först åker vi till den östra sidan och gör ett stopp i semesterorten Porto-Vecchio, Napoleons födelseplats. Här driver Pauls syster den klassiska hotell- och restauranganläggningen Grand Hôtel de Cala Rossa vid stranden Plage de Palombaggia, strax söder om staden. Tack vare de långa stränderna, den vita sanden och det turkosa vattnet är Porto-Vecchio ett populärt semestermål för såväl fransmän som utländska turister. 

Gastronomin på ön kännetecknas av egenproducerad mat som tillagas efter urgamla recept, men som i det moderna köket har blandats upp med inslag från Italien. Här serveras öns bästa oliver från Balagne och starka, smakrika ostar från både ko och get i bergen runt Corte. Getterna som betar på över tusen meters höjd ger en alldeles särskild smak på osten, sägs det.

Vi fortsätter söderut och når efter någon timme sydspetsen av ön. Här ligger den lilla medeltida staden Bonifacio, med ynka 3 000 invånare under vinterhalv-året. Betydligt fler än så träffas dock här på somrarna. Bonifacio är något utöver det vanliga, där den ruvar på den yttersta kanten av branta kalkklippor. Det är Frankrikes sydligaste stad, ett virrvarr av små smala gränder, som från havet liknar en teaterkuliss. En brant stentrappa leder upp till den äldsta stadsdelen, la Haute Ville. Citadellet på toppen byggdes på 800-talet av dess grundare, Bonifacio av Toscana. Vid Place Manichella är utsikten över klipporna ut mot havet spektakulär. Där uppifrån blickar vi ner mot den skyddande hamnen, som är ett uppskattat mål för många långseglare och motorburna yachter. 

Vi fortsätter vår tur. Tar sikte på Figari men viker av huvudvägen vid Auberge Coralli. Ingen skylt skvallrar om vart vi är på väg, men någonstans där nere lurar resorten Domaine de Murtoli. 

Här lever familjen Canarelli sin dröm, som är en frukt av generationers idoga arbete och framsynthet. Pauls farfars far var en fåraherde i trakten som tidigt började köpa upp mark för pengar han fick när han sålde sitt kött. 

– Jag lovade farfar att aldrig sälja dessa marker och det kommer jag heller inte att göra, trots alla erbjudanden jag får, säger Paul. Det är en bit äkta Korsika som jag vill lämna vidare till mina barn och samtidigt visa omvärlden. 

Öbefolkningar runt om i världen får ofta på grund av sina mer eller mindre isolerade lägen ett alldeles speciellt förhållande till sina hemtrakter, detta gäller även Korsika. Det sägs att en korsikan aldrig utvandrar och det verkar stämma. 

– Alla jag känner som har studerat eller arbetat utomlands har återvänt hem. Är du född på Korsika kommer du förr eller senare tillbaka, om inte förr så när du dör, säger Paul Canarelli, som själv aldrig har haft en tanke på att lämna ön. 

Även som turist känner man så. Hit kommer jag med all säkerhet att återvända.

klar

Artikellänk är kopierad

Tidningen Res
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro