ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kortbedrägerier ökar – stjäl uppgifter under internetköp

Valerie Kaspersen · 9 Jun 2018
Uppdaterad 9 Jun 2018

Foto: IBL


Kortbedrägerier ökar dramatiskt. Resesajter och kinesiska e-handelssajter tros ligga bakom, enligt en ny analys från polisen.

klar

Artikellänk är kopierad

Att köpa din resa via nätet kan medföra stor risk, rapporterar SVT. Kortbedrägerier blir allt vanligare. Bara i år har anmälningarna ökat med 41 procent jämfört med samma period 2017.

–  De har så dålig säkerhet att kortuppgifterna som hamnar i fel händer kan användas för att köpa resor. Då är det du som får räkningen och busen som får boendet, säger Jan Olsson, vid polisens nationella bedrägericenter, till SVT.

Stjäl uppgifter

Det gäller även kinesiska e-handelssajter. Under ett köp kommer bedragare åt kontouppgifterna. Ibland försvinner några tusenlappar och det är inte alltid brotten upptäcks.

– Vissa kinesiska e-handlare har för dålig säkerhet så där stjäls dina kortuppgifter eller så får du inte ens några varor, säger Jan Olsson till SVT.

Spara inte kortuppgifter

För att skydda dig och dina uppgifter råder Jan Olsson att handla på sidor med kortföretagens lösning för säker betalning, samt att inte spara kortuppgifterna för framtida köp.

– Som kortinnehavare och bankkund skulle jag vända mig till min bank och be dem förklara hur jag spärrar mitt kort mot internetköp så att jag själv öppnar när jag ska använda mitt kort för internetköp. Då är det ju så att banditen inte kan använda mitt kort, säger Jan Olsson till SVT.

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro