ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kortfällan som tömmer ditt konto

Daniel Nilsson-Padilla · 5 Sep 2014
Uppdaterad 11 Sep 2014

Under den senaste tiden har en ny sorts kortbedrägeri kommit till Sverige. Nu går polisen ut och varnar konsumenterna för Card trap-bedragarna.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT

– Privatpersoner stoppar in bankomatkortet och trycker in koden, och så är det tekniskt fel på skärmen. En vecka senare är pengarna borta, säger Anders Olofsson, brottsförebyggare på polisens nationella bedrägericenter.

Polisen kallar bedrägeriet för Card trap, det vill säga kortfälla.

Flera anmälningar om privatpersoner som blivit utsatta för Card trap har inkommit till polisen. Två av de senaste fallen har skett i söderort i Stockholm.

Card trap går ut på att det sätts upp en nummerknappsmodul på bankomaten som via en dator läser in din kod samtidigt som kortfällan gör att bankomatkortet fastnar i automaten när du ska ta ut pengar.

Bedragaren tar sedan loss hela nummerknappsmodulen och har både kort och kod med i det.

– Card trap är ett helt nytt fenomen i Sverige och dom senaste veckorna har det kommit in flera anmälningar om privatpersoner som råkat illa ut. Polisen vill varna för detta. Det här är organiserad brottslighet. Man måste ha kunskap och resurser bakom sig för att kunna genomföra Card trap, säger Anders Olofsson.

Polisen ser det nya bedrägeriet som ett högprioriterat problem att få bukt med.

– Card trap är allvarligare än de tidigare kortbedrägerierna vi sett. Bedragarna kommer åt ditt konto och kan få ut hela maxbeloppet. Skadan blir därför större med Card trap mot andra kortbedrägerier. Upptäcker du det inte i tid så kan bedragarna ta ut hela ditt maxbelopp flera gånger om, säger Anders Olofsson.

Nationella bedrägeriroteln kommer nu sätta sig ned i möte med Svenska bankföreningen för att diskutera hur man kan komma åt och förebygga problemet.

Vilka ligor är det som genomför Card trap i Sverige?– Det jag kan säga erfarenhetsmässigt är att det är ligor från Östeuropa som har en teknisk hög nivå, och effektiva attrapper som gör det svårt att se om en automat är manipulerad.

klar

Artikellänk är kopierad

Daniel Nilsson-Padilla
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro