ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kortjättar stoppar betalningar till anonymiseringstjänster

Gustaf Eriksson · 4 Jul 2013
Uppdaterad 9 Jul 2013

VPN är en populär teknik för att kunna använda internet anonymt. Men nu stoppar Visa och Mastercard alla betalningar till tjänsterna. – Det innebär att NSA kan spionera ännu mer, säger Pirate Bay-grundaren Peter Sunde.

klar

Artikellänk är kopierad

Bankkortsföretagen Visa och Mastercard sätter stopp för möjligheten att göra betalningar till anonyma internettjänster – så kallade VPN-tjänster.
Bankkortsföretagen Visa och Mastercard sätter stopp för möjligheten att göra betalningar till anonyma internettjänster – så kallade VPN-tjänster.Foto: Scanpix

De jättelika kortföretagen Mastercard och Visa har tidigare stoppat betalningar till sajter som sprider upphovsrättsskyddat material. Nu tar de ett steg till. Bolagen stoppar betalningar till VPN-tjänster, som används för att anonymisera internetanvändare.

Det var i slutet av förra veckan som svenska betaltjänstföretaget Payson i ett mejl till sina kunder meddelade att det inte längre går att betala till VPN, och andra anonymiseringstjänster, med Mastercard och Visa.

I det kortfattade mejlet nämns ingenting om orsaken till beslutet. Till sajten torrentfreak.com säger dock företräder för Payson att förändringen införts efter krav från kortbolagen.

Pirate Bay-grundaren Peter Sunde ligger bakom en av de många VPN-tjänsterna som får kortbetalningarna strypta.  – Det innebär att amerikanska företag tvingar icke-amerikanska företag att inte låta människor skydda sitt privatliv och vara anonyma. Det innebär att NSA kan spionera ännu mer. Det är helt galet, säger han till torrentfreak.com.

Det går fortfarande att betala till VPN-tjänster med andra betalningsmedel. Men Peter Sunde överväger ändå att dra kortjättarna inför rätta.

Han drar paralleller till när Wikileaks vann mot kortföretagen efter att donationer med betalkort stoppats.

Sofie Brange, Visa Europes presskontakt i Sverige, förnekar att bolagets europeiska del har ställt några krav på Payson. I en kommentar skriver bolaget: "Visa Europe har inte varit inblandat i det här ärendet på något sätt, och har inte ställt några sådana krav på Payson eller någon annan organisation."

Uppdatering: I en officiell kommentar till Metro förnekar Mastercard att företaget har varit inblandat i Paysons beslut.  "Paysons VPN-förändring är inte ett resultat av ett beslut från Mastercard", skriver kortbolaget. Metro har sökt Payson.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro