ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kortkontrakt ska få in unga på bomarknaden

Viktor Bendz · 3 Jun 2012
Uppdaterad 3 Jun 2012
I Stockholmsförorten Hökarängen bor Sally Hammar Persson. Hon flyttade nyss in i en av de omkring 400 ungdomslägenheterna och provar en ny variant med tidsbundet fyraårskontrakt.

I Stockholmsförorten Hökarängen bor Sally Hammar Persson. Hon flyttade nyss in i en av de omkring 400 ungdomslägenheterna och provar en ny variant med tidsbundet fyraårskontrakt. Foto: Gustav Gräll


Kommunala Stockholmshem har en ny taktik för att få in unga mellan 18 och 25 år på hyresmarknaden. Korttidskontrakt på högst fyra år för små ettor med låga hyror heter strategin.

klar

Artikellänk är kopierad

I Stockholmsförorten Hökarängen bor Sally Hammar Persson. Hon flyttade nyss in i en av de omkring 400 ungdomslägenheterna och provar en ny variant med tidsbundet fyraårskontrakt.

Under tre år har Sally Hammar Persson, 19, bott hos kompisar, varit inneboende och hyrt i andra hand. – Jag börjar nog söka ett nytt boende om några år. Just nu njuter jag bara av att ha en egen lägenhet, säger hon.

Att som ung få in en fot på hyresmarknaden är svårt, ibland nästan omöjligt – och andrahandskontrakt är gängse. Bostadsforskaren Stellan Lundström tror idén med fyraårskontrakt är bra, men främst symbolisk. – Det är bättre än ingen lägenhet alls. Fyra år är ganska lång tid, då hinner den boende etablera sig på bostadsmarknaden, men över lag verkar det här fylla en mer symbolisk funktion, säger han.

Projektet är bara senast i raden av försök att få in ungdomar på bostadsmarknaden från Stockholmshems sida. Sedan tidigare finns ungdomslägenheter upp till 30 år utspridda över stan. – Om man tar för korta avtalstider och det blir för stor genomströmning kan vi uppfattas som oseriösa. Om kontrakten skulle sträcka sig över två år kanske den boende tänker mindre på hur man använder lägenheten. Man får ett stort slitage på lägenheterna, säger Stockholmshems ordförande Björn Ljung (FP).

klar

Artikellänk är kopierad

Viktor Bendz
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro