ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Körtrend har nått rockscenen

Patrik Wirén · 8 Dec 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011
Kören The Sweptaways bildades spontant. Sedan har fler slutit upp så att man i dag är 29 personer. 

Kören The Sweptaways bildades spontant. Sedan har fler slutit upp så att man i dag är 29 personer. 


Det handlade om en längtan efter att stå på scen och göra roliga grejer”

klar

Artikellänk är kopierad

KÖR. Att sjunga i kör har länge varit en folkrörelse i Sverige. Nu har körsången även letat sig in på rockscenen. – Det handlade om en längtan efter att stå på scen och göra roliga grejer tillsammans med sina kompisar.Maina Arvas förklarar anledningen till att hon och ytterligare 28 personer bildat kören The Sweptaways.– Vi var en liten grupp kompisar som kom på idén efter en middag. Sedan spred det sig och folk bjöd in sina vänner.

De flesta hade ingen tidigare erfarenhet av att sjunga i kör, men med hjälp av körledaren Sophie Eklöf var man snart i gång. Nyligen albumdebuterade konstellationen med skivan ”Ooh aah”, en platta med a cappella-versioner av låtar med artister som Kate Bush och Kiss.Och det finns fler som upptäckt tjusningen med att sjunga tillsammans med sina vänner. I Stockholm finns Indiekören, fem sångare som ackompanjeras av gitarr, elpiano och trumpet. Gruppen har bland annat hörts på Stockholmsklubben Debaser.

Andra använder rockens grundsättning, men kryddar den med en väl tilltagen kör. I Dallas huserar bandet Polyphonic Spree, som består av drygt 20 personer. En svensk motsvarighet är I’m from Barcelona. Enligt låtskrivaren Emanuel Lundgren är det inte alltid lätt att vara 30 personer när man ska ut på turné.– Du, jag sliter mitt hår. Men när jobbet väl är gjort är det väldigt kul. Värsta scenariot är att jag blir osams med alla mina kompisar och sitter själv och skriver Ryan Adams-ballader. Det vore tråkigt.

Maina Arvas jämför kärleksfullt The Sweptaways med en amöba.– Vi är helt oformliga och alla beslut är omständliga att ta.

klar

Artikellänk är kopierad

Patrik Wirén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro