ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kortvarig börslycka efter räntesänkning

Anders Göransson · 8 Okt 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: Ola Gustafsson


klar

Artikellänk är kopierad

Från desperation till glädjeyra, och till slut rena paniken.Trots en rejäl räntesänkning blev lyckan kortvarig på Stockholmsbörsen.Nedgången stannade till slut på 6,4 procent – det näst största raset i år. Men det var efter en riktig berg­ochdalbanetur.

Efter det inledande fallet vände kursen kraftigt uppåt vid lunchtid. Orsaken var en gemensam aktion där centralbanker över hela världen sänkte räntan i ett försök att mildra konsekvenserna av den globala finanskrisen. Svenska Riksbanken sänkte reporäntan med en halv procentenhet, till 4,25 procent.– När räntorna sänks ökar efterfrågan i världen och det är bra både för konjunkturen och för finansmarknadernas sätt att fungera, sa Riksbankschefen Stefan Ingves på en presskonferens.

Reaktionerna var över lag positiva bland analytiker. – Det här känns helt rätt. Räntesänkningarna sänder en kraftfull signal, sa SEB:s chefsekonom Robert Berg­qvist till TT.

Han tror på fler räntesänkningar framöver.– För Sveriges del tror jag att Riksbanken sänker reporäntan ännu en gång i höst och att reporäntan ligger på 3 procent nästa år.

Börsen reagerade först med kraftig uppgång, men sedan spred sig ängslan igen och kurserna fortsatte ner.

Inga löften om räntor

Sänkt reporänta brukar betyda mer pengar kvar i plånboken för bolåntagarna. Men den här gången är det inte säkert .

Inget av bolåneinstituten ville i går lova sänkta utlåningsräntor. Orsaken är det osäkra läget på kreditmarknaden.– Det beror på hur de vi lånar upp pengar av reagerar, och det är för tidigt att säga ännu, säger Bo Engström på ­Stads­hypotek till DI.se.

I normalfallet förändras dock de rörliga boräntorna i samma takt som reporäntan. Så här mycket skulle det betyda i kronor per månad efter skatt:

Lån                Månadsbesparing500 000           146 kr1 000 000        292 kr1 500 000        438 kr2 000 000        583 kr

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro