ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Korv klassas som cancerframkallande

Linnea Carlén · 26 Okt 2015
Uppdaterad 26 Okt 2015
WHO uppges på måndag släppa uppgifter som placerar rött och processerat kött på listan över cancerframkallande produkter som cigaretter.

WHO uppges på måndag släppa uppgifter som placerar rött och processerat kött på listan över cancerframkallande produkter som cigaretter. Foto: Montage Alamy


Bacon, burgare, korv, och annat processat kött kommer snart att listas som cancerframkallande av Världshälsoorganisationen (WHO), det erfar den brittiska tidningen Daily Mail.

klar

Artikellänk är kopierad

Uppdatering: i en tidigare version av den här artikeln framstod det som att korv är lika farligt som cigaretter. Det stämmer inte och rubriken är nu korrigerad. Enligt en källa till Daily Mail kommer Världshälsoorganisationen (WHO) på måndag presentera en ny riskbedömning av processerat kött. Tillsammans med arsenik, asbest – och cigaretter – väntas även vissa köttprodukter listas som cancerframkallande.

Det rör sig om produkter som korv, skinka, bacon och charkprodukter. Stämmer uppgifterna kan det komma att påverka den globala kött- och livsmedelsindustrin och kostråd.

► LÄS MER: Cancerlarmen – så gick det sedan

Sedan tidigare har konsumtion av mycket rött kött och processerade charkvaror kopplats ihop med ökad risk att drabbas av tjock- och ändtarmscancer.

På NHS Choices, den brittiska hälsomyndighetens hemsida, går det enligt The Independent att läsa att ”bevis visar att det förmodligen finns en koppling mellan att äta rött och bearbetat kött och risken för tarmcancer”.

► LÄS MER: Rött kött ökar risk för cancer

Både Livsmedelsverket och Världscancerfonden (WCRF) rekommenderar att enskilda personer att inte äta mer än 500 gram i veckan av kött från nöt, gris, lamm och get, och den senare att man avstår helt från processade charkvaror som korvar och pastejer.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Carlén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro