ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Korvförsäljare fuskar med tillstånden

Moa Kärnstrand Edvin Gepertz · 23 Sep 2011
Uppdaterad 23 Sep 2011
Caroline och Sandra har festat på Avenyn och menar att de inte alls oroar sig för att få dålig korv när de handlar av korvvagnarna på festgatan. – Nej, man tänker bara ”å vad gott med korv”, säger Caroline.

Caroline och Sandra har festat på Avenyn och menar att de inte alls oroar sig för att få dålig korv när de handlar av korvvagnarna på festgatan. – Nej, man tänker bara ”å vad gott med korv”, säger Caroline. Foto: Edvin Gepertz


Din korv kan ha legat på grillen i flera dagar – hos svarta korvförsäljare kontrolleras ingen hygien. Bara fem har tillstånd – betydligt fler finns på stan. Polisen: Vi behöver mer resurser för att kolla på detta.

klar

Artikellänk är kopierad

Fem korvvagnar finns i dag registrerade hos kommunens miljöförvaltning, utifrån de uppgifter Metro fått. En av dem har avslutat sin verksamhet. Man har ingen bild av hur många olagliga vagnar som är verksamma i dag. – Men det är ju inte så att det strömmar in registreringar för korvvagnar, säger Pia Gustavsson, chef för livsmedelsinspektörerna på miljöförvaltningen. När Metro tillbringar en fredagsnatt på stan går det utan problem att räkna antalet korvvagnar till betydligt fler. Problemen med vagnar som inte är registrerade är många, bland annat kan kommunen inte göra hygienkontroller i vagnarna och ägaren betalar ingen skatt. – Man riskerar att få dålig mat om man handlar av en sådan vagn, säger Gustavsson. Ändå har kommunen inte sprungit benen av sig för att kontrollera de vagnar som faktiskt är registrerade, visar förvaltningens egna uppgifter. Endast en av de fem är kontrollerad och det skedde tre år efter att den registrerades. Det trots att ägarna betalar en årlig avgift för kommunens livsmedelskontroller. Enligt Gustavsson skulle förvaltningen kunna göra spontankontroller och stänga de vagnar som inte har tillstånd, men hon kan inte minnas när en sådan senast gjordes. Vagnarna behöver också ha ett tillstånd från polisen för att få stå bland annat längs Avenyn. Närpolisen i city uppger att de kontrollerar korvvagnarna som en del av patrulleringen, men att det är svårt att hinna med. Hittills i år har man delat ut 15 ordningsbot för ambulerande försäljning, men däribland finns även annat än korvvagnar. – Vi behöver mer resurser till att hinna titta på de här tillstånden, säger närpolisbefäl Annelie Strimell.

Om tillstånd: Varför frågar du, är du från någon myndighet, eller?

När Metro tillbringar en fredagskväll på stan kan ingen av de korvförsäljare vi pratar med visa upp ett tillstånd från vare sig kommun eller polis. En försäljare på Avenyn säger att han inte vet någonting om det. Han blir påtagligt irriterad vid fortsatta frågor om hur hygienen kontrolleras. – Du behöver inte oroa dig. Är du från polisen eller? svarar korvförsäljaren och lämnar korvbåset och går fram mot Metros reporter. En annan försäljare säger att han har ett tillstånd från polisen men blir brydd när han ombeds visa upp det. – Varför frågar du, är du från någon myndighet, eller? säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Moa Kärnstrand Edvin Gepertz
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro