ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Korvhuset – korven håller vad den lovar

Karin Ericson · 6 Feb 2014
Uppdaterad 8 Dec 2016
På Korvhuset upprätthåller man korvens status med inte mindre än 101 olika sorter. 

På Korvhuset upprätthåller man korvens status med inte mindre än 101 olika sorter. 


Mödrar har stoppat korv i århundraden hemma i köket utan större uppmärksamhet, men när en av världens stora och mest omtalade reklambyråer, Mother i New York, startar en egen korvmoj då vet man att korven har blivit cool.

klar

Artikellänk är kopierad

På reklambyråns hemsida går att läsa vad de erbjuder; ”Advertising, Design, Short films, Longer films, High quality still photography, Sausage making” Korven har gjort en klassresa, från arbetarklassen rakt in i hipsterstassen.

Även i Sverige är korven numera cool. Förra julen stoppade alla skäggklädda hipsters egen korv och lade upp längderna på instagram. När jag åkte skidor med vänner och deras ungar grillades det inte wiener utan hemstoppad lammkorv i backen (inget skämt). Och i år fick jag en korvkokbok i julklapp.

För att du ska vara cool när du äter korv och för att korven ska vara cool ska den vara medveten. Det innebär hög kötthalt och bra köttkvalitet, kryddad på spännande vis. Visst fanns det häftiga sorter redan på 1600-talet då byarna stoltserade med sina egna kött- och kryddblandningar men under senare år har dessa fyllda tarmar dominerats av prins, falu- och Ikea-korv.

Inte på Korvhuset. Här upprätthåller man korvens status med inte mindre än 101 olika sorter enligt skylten. Egentillverkat, specialimporterat, serverat över disk eller att ta med och tillaga hemma.

Korvhuset finns på två platser i Malmö och ett i Lund. På Västra Kanalgatan beställer jag husets Cajunmeny. En andouille upplagd på papptallrik tillsammans med en stabil klick av husets potatismos, en frisk och krispigt och lättsam cole slaw samt valfri dryck.

Till ljudet av hårdrock från köket, vid en barbänk, ovanför en papperskorg och några tomma röda läskbackar intar jag min måltid. Inte de förnämsta omständigheterna men korven håller vad den lovar.

Andouillen är en rökt fläskkorv med smak av vitlök, timjan, rödpeppar och vin. Från början kom den från Frankrike och reste med immigranter till Cajunens hemvist, Louisana, där den fick än mer kryddning. Men fortfarande är anduouillen mild. Rik på kött, nästan hård i konsistensen. Det finns många tillbehör, allt från surkål till bostongurka.

Bakom disken står två långa män, som pratar om helgens konserter och dj-spelningar, och serverar gästerna. En dam som köper med sig lunch, två grova män sitter på barplatserna i fönstret och gnäller över chefen på någon industri. Och så förstås någon som lockats dit för att korven är cool. Jag.

Alla varianter finns.
Alla varianter finns.Foto: Kinga Lezanska Sjölin
Ett av ”finmärkena”.
Ett av ”finmärkena”.Foto: Kinga Lezanska Sjölin
Bullens – en klassiker.
Bullens – en klassiker.Foto: Kinga Lezanska Sjölin
klar

Artikellänk är kopierad

Karin Ericson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro