ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kött och smycken vanligare rånbyte än kontanter

Clarence Frenker · 23 Jan 2014
Uppdaterad 23 Jan 2014

Nu är det kött och smycken som gäller i stället för kontanter. Vid över hälften av alla butiksrån förra året var det varor som utgjorde rånarnas byten, visar en ny rapport.

klar

Artikellänk är kopierad

Stöldbegärligt.
Stöldbegärligt.Foto: TT

Butiksrånen i Sverige ökade med 11 procent förra året. Men till skillnad från tidigare står inte längre kontanter i fokus. Enligt en sammanställning från Svensk Handel utgjorde varor över hälften av rånarnas byten under 2013.

– Det man kan konstatera är att rånbytet förändrats. Man kommer över mycket större del varor än kontanter och så har det inte varit tidigare, då har kontanterna varit det stora, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.

Rapporten visar också att det inte längre bara är livsmedel-, service- och guldbutiker som i huvudsak drabbas av varurån.

Enligt Per Geijer har det skett en branschförskjutning och i dag ingår även mode och hemelektronik bland rånarnas mål.

– En teori är att stölderna i sig har blivit våldsammare och att många rånare blir förvånade över att det inte finns så mycket kontanter som de trott. Vi har även en känsla av att man inte längre orkar smyga runt och stjäla utan i stället tar fram kniven eller pistolen på en gång, och det är ju en utveckling som är väldigt obehaglig, säger Per Geijer.

Fortfarande pågår den rånvåg mot guldsmedsbutiker svept över landet de senaste åren, och under 2013 fick flera av dem våldsam utgång.

– Man kan inte bara stirra sig blind på kontanthanteringen utan även titta på hur stöldbegärliga varor kan driva rån helt enkelt. Problemet vi står inför nu är att kontanter är ganska enkelt att låsa undan medan varor är betydligt svårare, säger Per Geijer.

klar

Artikellänk är kopierad

Clarence Frenker
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro