ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Köttfärs innehöll metall – nu återkallas 120 ton

Alva Forsberg Fierro · 2 Jun 2015
Uppdaterad 2 Jun 2015
11.000 portioner av kötträtten chili con carne fick slängas på flera skolor och på äldreboenden. Bilden har ingenting med artikeln att göra.

11.000 portioner av kötträtten chili con carne fick slängas på flera skolor och på äldreboenden. Bilden har ingenting med artikeln att göra. Foto: TT


Metallbitar ska ha hittats i köttfärsrätter på flera skolor och äldreboenden. Nu återkallas köttet efter larm från leverantören.

klar

Artikellänk är kopierad

Det var under tisdag förmiddag som köttleverantören Martin & Servera larmade om att deras köttfärs kan innehålla bitar av metall. Flera förskolor och äldreboenden i Varberg blev utan lunchrätten chili con carne och totalt fick 11.000 portioner kastas, skriver Hallands Nyheter.

Men trots att larmet gått ut var det flera förskolor som serverade maten, något som gav upphov till upprörda reaktioner.

– Det var mycket olyckligt. Men det handlar i dessa fall om tidigare köttleveranser som inte berörs av larmet från Martin & Servera, säger John Nilsson, kommunens kost- och städchef och tillägger:

– Med facit i hand kanske det inte var det smartaste valet att servera just detta i dag, säger John Nilsson.

►LÄS MER: Färsfuskande Icahandlare påkommen – förstörde bevisen i panik

Trots att Martin & Servera har känt till problemet sedan förra veckan, då produktionen stoppades, valde de att informera Varberg kommun först på tisdagen.

– Vi larmade i fredags sent på eftermiddagen och började ringa runt till våra kunder på måndagen. På tisdagen tillkom nya produktionsdatum i återkallningen och då informerades också Varbergs kommun, säger Christina Gexelius, presschef på Martin & Servera till Hallands Nyheter.

►LÄS MER: Gammalt kött maldes ner till färs i butik

Enligt leverantören beror förekomsten av metall i köttfärsen på två parallella händelser: ”Transportbandet i produktionsanläggningen har släppt ifrån sig metallbitar samtidigt som anläggningens scanner, som normalt skulle indikerat förekomst av metall, inte fungerat korrekt”, skriver företaget på sin hemsida.

Martin & Servera återkallar färser, tärnat och strimlat med förpackningsdatum från 5maj till 29 maj.

Metro har sökt Martin & Servera för en kommentar.

klar

Artikellänk är kopierad

Alva Forsberg Fierro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro