ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Köttrekord ger mer antibiotika

TT · 25 Nov 2016
Uppdaterad 12 Jan 2017
Svenskarnas aptit för kött gör att importen ökar. Arkivbild.

Svenskarnas aptit för kött gör att importen ökar. Arkivbild. Foto: Lise Åserud/NTB/TT


klar

Artikellänk är kopierad

Andelen kött från djur som fått antibiotika ökar i svenska köttdiskar, rapporterar SVT Nyheter. Orsaken är att vi importerar mer utländskt kött än någonsin. Efter en liten nedgång 2014 är nu köttimporten tillbaka på 2013 års rekordnivåer.

Svenska djuruppfödare använder minst antibiotika i hela EU, enligt nya siffror från Europeiska läkemedelsmyndigheten. Listan toppas av Spanien, Cypern och Italien, som använder 40 gånger så mycket som i Sverige.

Det billigare importerade köttet har trängt undan svenska uppfödare från marknaden. På sistone har efterfrågan efter svenskt kött ökat, men uppfödningen hänger inte med.

– Det tar tid att öka produktionen, det kom rätt plötsligt att vi ville ha mer svenskt kött, säger Åsa Lannhard Öberg på Jordbruksverket till SVT Nyheter.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro