ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kraften som hjälper Sverige att gå långt

MAGNUS HAGSTRÖM · 20 Jun 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011
Var det svenskarnas kilo per centimeter som gjorde att Fredrik Ljungberg kunde avgöra mot Paraguay under matchens allra sista minuter?

Var det svenskarnas kilo per centimeter som gjorde att Fredrik Ljungberg kunde avgöra mot Paraguay under matchens allra sista minuter?


klar

Artikellänk är kopierad

Angola är mest massivt, Saudiarabien tunnast och Sverige kraftigast i Europa. En titt på VM-spelarnas BMI (body mass index, kroppsmasseindex) visar att det finns skillnader mellan deltagarländerna. BMI kom till som ett sätt att illustrera övervikt. Genom en formel som tar hänsyn till längd och vikt räknar man ut ett värde och det finns sedan en skala som visar om personen är överviktig, normalviktig eller underviktig. Det finns också ett gränsvärde som kategoriserar fetma. Ju högre BMI, desto större är risken för sjukdom. Men det är inte heller hälsosamt att ha ett alltför lågt BMI. – Skalan handlar egentligen om vanligt folk. För elitidrottare är den inte riktigt tillämplig och det beror på att muskler väger mer än fett. En bodybuilder kan ha värden över 30 utan att det finns någon sjukdomsrisk, säger Björn Ekblom, professor vid Gymnastik- och Idrottshögskolan.

OLIKA PROFILER Att gränsvärdena inte gäller fotbollsspelarna i VM hindrar inte att det faktiskt går att konstatera skillnader i truppernas fysiska utseende. Samtliga nationers spelartrupper snittar inom normalvärdet 20,0–25,0 men visst är det en annan profil på de muskulösa angolanerna gentemot de tunnare saudierna. I Angola ligger snittet på 24,1 vilket är nära gränsen för övervikt medan saudierna och sydkoreanerna med siffran 21,4 hamnar i närheten av att vara underviktiga.  Individuellt finns några spelare som sticker ut i årets VM. Allra lägst BMI har engelske forwarden Peter Crouch som med längden 198 cm och vikten 69 kilo inte ger sken av att vara elitidrottare. BMI-värdet för hans del är 17,6. – I fotboll fungerar det att se ut lite hur som helst även om det finns en tendens att de blir lite längre och större. Jämför med ishockey, där det är en ofantligt mycket större fördel att vara stor. I andra sporter kan det vara fördel att vara lätt, i långdistanslöpning till exempel.  Och höjdhoppare är långa men tunna – Kajsa Bergqvist är ju inte speciellt muskulös, säger Björn Ekblom.

•• Vad är orsaken till att fotbollsspelare ser mer olika ut? – Fotboll innehåller inte något moment som är absolut givande. Det finns spelare som är tekniskt ganska dåliga men som ändå kan göra sig gällande. Och jag tror att det är en av de saker som gör fotbollen populär, man kan se ut lite hur som helst. Jämför med volleyboll eller kulstötning. När det gäller Crouch hävdar Ekblom att hans BMI blir lite missvisande därför att han är så lång. Skulle man ta bort elva procent av både hans vikt och längd skulle han vara 178 lång och väga 61,4 kilo och få ett BMI-värde på 19,3. Professor Ekblom kan ändå inte låta bli att förundras över den stora viktskillnaden mellan de ungefär lika långa Peter Crouch och tjecken Jan Koller. – Det skiljer 41 kilo i vikt mellan dem! Den väldige Koller är VM:s tyngste spelare. 100 kilo fördelat på 202 cm gör ändå att han får ett BMI-värde inom ramen för normalviktighet. Siffran 24,5 antyder bra proportioner. De VM-spelare med allra högst BMI är tre stycken som når 26,8. Två av dem är målvakter; Italiens Angelo Peruzzi och USA:s Marcus Hahnemann, och den tredje är Trinidad & Tobagos mittfältare Christopher Birchall.

MÅLVAKTER STORA Att två av de massivaste spelarna är målvakter förvånar inte Björn Ekblom. – I dag finns inte många målvakter under 180 cm och de är oftast både stora och muskulösa. Att ta för sig vid fasta situationer kräver muskler. En målvaktstyp som den klassiske spanske keepern Zamora – som var liten – skulle inte funka i dag. I den svenska truppen är Anders Svensson den med högsta BMI-värdet. 82 kilo fördelade på 177 centimeter gör att han får siffran 26,2. Svensson väger mer än de flesta av utespelarna trots att han tillhör de kortare. – Jag blir lite förvånad, jag hade gissat att Zlatan skulle haft högst värde. Han är lång och väger ganska mycket, säger Björn Ekblom.

klar

Artikellänk är kopierad

MAGNUS HAGSTRÖM
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro