ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kraftig ökning av antalet akut hemlösa

Anders Göransson · 24 Aug 2012
Uppdaterad 24 Aug 2012
Totalt identifierades 480 personer som hemlösa efter en kartläggning som socialförvaltningen gjorde under ett dygn.

Totalt identifierades 480 personer som hemlösa efter en kartläggning som socialförvaltningen gjorde under ett dygn. Foto: Bertil Ericson/SCANPIX/arkivbild


Den akuta hemlösheten ökar kraftigt i Stockholm. På två år har antalet uteliggare” och de som bor på härbärge eller akutboende stigit med hela 24 procent, visar en kartläggning från socialförvaltningen.

klar

Artikellänk är kopierad

Mätningen gjordes under ett dygn, den 18 april i år. Totalt 480 personer identifierades som akut hemlösa, att jämföra med 386 personer i 2010 år kartläggning.

Av dessa sov 109 personer ute.

Siffrorna förvånar socialborgarrådet Anna König Jerlmyr (M). Enligt henne motsägs de av andra undersökningar som staden gjort. 

– Men det är oroväckande signaler som vi tar på stort allvar och kommer att analysera djupare, säger hon.

Det totala antalet hemlösa, inklusive dem som har stödboende, träningslägenhet eller tillfälligt boende hos kompisar, har minskat med 116 personer sedan 2010, till 2 866 vid årets mätning.

– Dessutom minskar andelen unga hemlösa. Den gruppen ökade i den senaste mätningen, men det verkar som om de insatser vi satt in fått effekt.

I siffrorna ingår bara kommunens egna invånare, inte den relativt stora grupp hemlösa EU-medborgare som befinner sig i Stockholm, ofta utan såväl bostad som arbete. Gruppen brukar uppskattas till cirka 2 000 personer per år.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro