ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kraftig ökning av fusk med bostadsbidrag i Skåne

Marcus Carlsson · 15 Jan 2013
Uppdaterad 15 Jan 2013
Kraftig ökning av fusk med bostadsbidrag i Skåne

Kraftig ökning av fusk med bostadsbidrag i Skåne


Bidragsfusket har ökat kraftigt i Skåne. Bara under 2012 har Försäkringskassan krävt tillbaka över 45 miljoner kronor.

klar

Artikellänk är kopierad

Under de senaste två åren har Försäkringskassans återkrav på bidrag i Skåne ökat med närmare 15 miljoner kronor. Över en femtedel av alla utredningar om bidragsfusk gällde då bostadsbidrag.

– Det vanligaste är att man skiljer sig på papperet, men inte i verkligheten, säger Peter Fausö, chef för kontroll och återkrav på Försäkringskassan i Skåne.

Genom en så kallad skenseparation kan ett föräldrapar som fortfarande är tillsammans framställa den ena parten som ensamstående och på så sätt få tillgång till både bostadsbidrag och underhållsstöd. Allra vanligast är den här typen av bidragsfusk i Helsingborgsområdet, där bostadsbidraget står i fokus i nästan var fjärde utredning.

Totalt har försäkringskassan under 2012 krävt tillbaka 45 miljoner kronor från fifflande skåningar, jämfört med de 30 miljoner man krävde under 2010.

Men enligt Peter Fausö beror inte den kraftiga ökningen på att fler fuskar.

– Jag skulle vilja påstå att det är en ytterligare skärpning av vårt agerande, där vi blivit ännu bättre på att urskilja och särskilja ansökningar av utredningsintresse, säger han.

Även om Försäkringskassan blivit bättre på att upptäcka bidragsfuskarna så är det långt ifrån alla utredningar som leder till en polisanmälan. Av de 1 417 skåningar som fått bidrag utan att ha rätt till det polisanmäldes bara 111. Efter bostadsbidrag är det vanligast att skåningarna har fuskat med underhållsstöd, sjukersättning och barnbidrag.

klar

Artikellänk är kopierad

Marcus Carlsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro