ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kraftig ökning av inbrott i Stockholm – så skyddar du dig

Filip Häggberg · 4 Jan 2018
Uppdaterad 4 Jan 2018
Tjuvarna riktar främst in sig på smycken, bland annat.

Tjuvarna riktar främst in sig på smycken, bland annat. Foto: TT/Shutterstock


Bostadsinbrotten har ökat markant i Stockholmsregionen det senaste året, visar nya siffror. Nu går polisen ut med tips för hur du och dina grannar kan skydda er. Använd fantasin när du gömmer värdesakerna”, säger Lennart Lindholm vid Stockholmspolisen.

klar

Artikellänk är kopierad

Det senaste året begicks 9093 bostadsinbrott i villor och lägenheter i Stockholmsregionen – nästan 2000 fler än under 2016. Det visar nya, preliminära siffror från polisen.

I Malmö och Göteborg var den sammanlagda siffran ungefär 8000 bostadsinbrott.

– Det är i Stockholm som ökningen har skett och det är nu under den mörka årstiden som de flesta bostadsinbrott sker och tjuvarna har sin högsäsong, även om inbrotten är ganska utspridda under hela året, säger Lennart Lindholm, gruppchef för Stockholmspolisens lokala brottsplatsundersökare (Lokus).

Han beskriver det som en organiserad seriebrottslighet. Uppskattningsvis 60-70 procent av brotten begås av utländska ligor från Balkan, Sydamerika och gamla Östeuropa som är i Sverige tillfälligt.

Det finns också en del lokala förövare som är kriminella, missbrukare och ungdomar som också utför en del bostadsinbrott.   

– Stockholm är enkelt att ta sig till och det är enkelt att ta sig runt i länet. Sen är du ganska anonym och det finns ett stort utbud av bostäder, säger Lennart Lindholm.

Polisen besöker alla brottsoffer som utsatts för inbrott i bostaden. De säkrar spår och bevis – och pratar om brottsförebyggande åtgärder.

– Många är chockade, det är ju väldigt integritetskränkande. Vi stödjer offret och ger information.

Tjuvarna slår helst till på dagtid när du är ute på tillfälliga ärenden eller på jobbet. Hus och lägenheter som står tomma under längre perioder är ofta att sämre alternativ för ligorna.

– De som åker på semester är bättre på att gömma eller ta med sig smycken och mer organiserade i att låsa och larma.

pil
7 tips – så skyddar du dig mot inbrott

• Få det att se ut som om du är hemma. Lämna ljuset på utanför och i bostaden. Du kan också låta radion eller eventuellt tv:n stå på, med hjälp av timer.

• DNA-märk dina värdesaker.

• Använd din fantasi när du gömmer värdesaker. Tjuvarna söker ofta extra noga i sovrum, badrum och hall.

• Ring alltid 112 när du misstänker att du eller någon annan utsätts för pågående inbrott.

• Ha bra lås överallt, både på dörrar och fönster. Lås fast stegar, hjälp varandra att skotta, tömma brevlåda. Larm är också alltid bra, framför allt i lägenheter.

• GSV – Grannsamverkan. Var observant i ditt område. Tjuvarna kan till exempel klä sig som hantverkare för att smälta in. Gå på din magkänsla – är det någonting som inte passar in i området? Kontakta då polisen.

• Det som tjuvarna riktar in sig på mest är kontanter, smycken, klockor och små tekniska prylar.

Källa:  Källa: Lennart Lindholm

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro