ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kraftig ökning av patienter som klagar på vården

Gustaf Eriksson · 8 Mar 2013
Uppdaterad 11 Mar 2013
Kraftig ökning av patienter som klagar på vården

Kraftig ökning av patienter som klagar på vården Foto: Scanpix


Svårt sjuka som får vänta länge på vård, missade diagnoser och felaktiga behandlingar. Antalet patienter som klagar på vården i Stockholm ökar kraftigt. Allra störst är ökningen för akutsjukvården.

klar

Artikellänk är kopierad

En mamma kom in till ett sjukhus med sin dotter. Flickan hade kramper, och fick diagnosen epilepsi. Sedan skulle det visa sig att hon hade ett hjärtfel. 

En man med symtom som tydde på stroke fick vänta i timmar på akutavdelningen. Till slut föll han ihop på golvet och kräktes. Trots det fick han vänta ännu längre innan han undersöktes. Då hittades tre blodproppar som inte kunde åtgärdas eftersom för lång tid hade gått. 

Det är bara två av en stor mängd fall som tas upp i årsrapporten från Patientnämnden vid Stockholms läns lansting, som släpptes på fredagseftermiddagen. 

Av rapporten framgår att antalet klagomål på vården ökar kraftigt. Nämnden fick in totalt drygt 5 300 ärenden under 2012. Det är en ökning med nio procent jämfört med året innan. 

Allra mest ökar klagomålen på akutsjukhus och specialistvård, där ökningen var elva respektive tio procent. Det vanligaste klagomålet rör vård och behandling. 

– Var tionde ärende som vi hanterat handlar om problem kopplade till läkemedelsbehandling.  Det kan handla om att patienten fått fel läkemedel, fel dos eller inte fått läkemedel i tid eller ibland inte fått sitt läkemedel alls, säger Staffan Blom, chef för Patientnämndens förvaltning i en kommentar.

Staffan Blom tror att ärendena kommer att fortsätta att bli fler även under detta år. Ökningen kan enligt honom bland annat bero på att fler känner till nämndens arbete, och att fler inser vikten av att anmäla fel.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro