ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kraftig ökning av pistolrån mot butiker

Johan Mårtensson · 15 Nov 2013
Uppdaterad 15 Nov 2013

Antalet butiksrån med skjutvapen har fördubblats i Skåne det senaste året. - Rånarna vill ge styrka åt hotet och då nöjer de sig inte med kniv, säger Ronny Ivehed, kriminalkommissarie vid Malmöpolisen.

klar

Artikellänk är kopierad

Jamal Alis butik har blivit rånad tre gånger.  – Nu är jag alltid rädd när jag  inte har min son eller en vän med mig, säger han.
Jamal Alis butik har blivit rånad tre gånger.  – Nu är jag alltid rädd när jag  inte har min son eller en vän med mig, säger han.Foto: Kinga Lezanska Sjölin

Hittills i år har 58 butiksrån med skjutvapen anmälts i Skåne, visar statistik från polisen. Motsvarande period i fjol handlade det om 29 anmälningar.

– Kniv är inte lika hotfullt eftersom det finns butiksägare som själva plockar upp vapen, till exempel basebollträ. Då är kniven inte så mycket värd för rånarna, säger Ronny Ivehed.

Enligt Sven Granath, utredare på Brottsförebyggande rådet, tyder mycket på att det är enstaka ligor som står bakom ökningen. De unga serierånarna väljer butiker slumpmässigt – och de kommer att fortsätta tills de åker fast.

– De är väldigt aktiva och utför rån efter rån. När de har skjutvapen tyder även på att de är långt inne i en kriminell livsstil sedan tidigare, säger han.

Det är dock inte alltid riktiga skjutvapen vid rånen. Enligt Sven Granath handlar det ofta om attrapper.

– Brotten är inte heller några stora stötar som genererar mycket pengar. Att råna en butik är inte som att råna en bank eller värdetransport, säger han.

Men för offren får rånen konsekvenser. Efter att Jamal Ali blev hotad med ett pistolliknande föremål håller han nu dörren låst till sin butik i Sofielund i Malmö.

– Kunderna får knacka. Jag vågar inte ha dörren öppen när jag är ensam i butiken, säger han.

Rånet var det tredje mot hans butik. – Nu är jag alltid rädd när jag inte har min son eller en vän med mig i butiken, säger Jamal Ali.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Mårtensson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro