ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kraftig ökning av spritköp på nätet

Josefin Svenberg · 8 Jan 2013
Uppdaterad 8 Jan 2013

Andelen svenskar som köper alkohol på nätet har ökat kraftigt de senaste åren. Och nu varnar alkoholforskare: I värsta fall en början på en uppåtgående trend.”

klar

Artikellänk är kopierad

Samtidigt som den totala alkoholkonsumtionen i Sverige har minskat, har andelen svenskar som handlar alkohol på nätet ökat. 

År 2008 beställde cirka 28 000 personer alkohol på nätet. 

2011 hade antalet mer än tredubblats till cirka 90 000 personer.

De preliminära siffrorna för 2012 tyder på en fortsatt hög nivå, enligt en ny rapport från Stockholms universitet.

– I bästa fall är detta en tillfällig liten uppgång och i värsta fall en början på en uppåtgående trend, säger Peter Wennberg, alkoholforskare vid universitetet.

Tove Sohlberg, doktorand vid Centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning, tror att ökningen kan höra ihop med tillgängligheten.

– Antalet försäljningsställen ökade kraftigt mellan 2010 och 2011. Sedan kanske fler handlar på nätet eftersom det kan vara betydligt billigare där än på Systembolaget – om man inte anmäler sitt köp till Skatteverket som man ska göra. Frågan är hur stor kännedomen om skattereglerna är, säger Tove Sohlberg.

Benägenheten att köpa alkohol på internet tycks öka med ett mer riskfyllt dryckesmönster. 

Så kallade riskkonsumenter beställer i större utsträckning alkohol på nätet än personer som inte dricker sig berusade ofta.

Rapporten baseras på månatliga intervjuer med 1 500 slumpmässigt utvalda vuxna svenskar sedan 2004.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro