ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kraftig ökning av studenter som söker vård

Madeleine Korneliusson · 30 Okt 2013
Uppdaterad 31 Okt 2013

Prestationsångest, stress och depressioner. Allt fler Göteborgsstudenter söker vård hos Akademihälsan, som just nu upplever en kraftig rusning.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT Bild

När läsåret startar börjar den tuffa tiden för studenter. Under höstterminens första månader söker många hjälp hos Akademihälsan i Göteborg och den här tiden brukar alltid vara full av nybesök.

I år märker man dock en ökning av antalet studenter som söker.

Under september och oktober har 321 nybesök gjorts på Akademihälsan, jämfört med 245 nybesök under samma period förra året. Det är 75 nya patienter fler än förra terminsstarten och en ökning med 24 procent.

– Vi har vansinnigt mycket att göra just nu, säger Kristina Diffner, verksamhetskoordinator på Akademihälsan, som kallar ökningen kraftig.

Det är alltså nu då tentaperioden kommit igång som flest studenter söker sig till Akademihälsan. Då kommer stressen och de som har problem med prokrastinering börjar halka efter. Men varför så många fler sökt sig till Akademihälsan just i höst vet man ännu inte.

– Vi har inte marknadsfört oss på något annat sätt eller så. Det är först när året är slut som vi kommer kunna titta på om terminen varit tuffare med ändrade studietakter eller fler spärrtentor, säger Kristina Diffner.

De vanligaste orsakerna till besök hos Akademihälsan är problem med stress, ångest, prestationskrav, nedstämdhet och depression.

– En vanlig stressorsak bland studenter är pengar och bostad. Väldigt många av de som söker hjälp hos oss har ekonomiska problem. Det är dyrt att leva och det är dyrt att studera, säger Kristina Diffner.

Många måste jobba samtidigt som de är heltidsstudenter, för att få ekonomin att gå ihop.

– Bostadsfrågan gör dem stressade då studenter kan få flytta många gånger på kort tid, säger Kristina Diffner, och tillägger att de som läser på universitet och högskola ofta har höga prestationskrav.

– Skulle man få bort problemen med de fysiska boendefaktorerna tror jag absolut att det skulle underlätta för dem. 

Jenny Skoglund är psykolog på Akademihälsan och hon träffar framförallt många studenter som har problem med just höga prestationskrav.

– Lider man av en prestationsbaserad självkänsla kan aspekter som boende och inkomst samverka med det. I och med att ens boende och inkomst är beroende av din prestation så triggas de sidorna hos dig.

Linus Månsson, ordförande i GFS, känner igen problemet:

– Det blir en ond cirkel. Blir man stressad man kan hamna efter och får man problem med studierna kan man förlora sitt CSN eller sin studentbostad.

klar

Artikellänk är kopierad

Madeleine Korneliusson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro