ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kraftig ökning av svenskar i fängelse

John Lindblom · 27 Jun 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011
Kriminalvårdmyndighetens anstalt Hall utanför Södertälje.

Kriminalvårdmyndighetens anstalt Hall utanför Södertälje. Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Antalet fängelsestraff i Sverige fortsätter att öka kraftigt. Under 2005 utdömdes 15 335 fängelsestraff, en ökning med 22 procent sedan 2001 – och ökningen ser ut att fortsätta.

Den stadiga ökningen kan delvis förklaras av att fler åtal väcks och att fler personer därmed också lagförs. Ett stort antal nya lagar och lagskärpningar har dessutom tillkommit under 2000-talet. Peter Lindström, kriminolog vid justitiedepartementet, nämner bland annat den nya lagen om kvinnofridskränkning som resulterat i hundratals nya fängelsedomar. – Och polisens allt effektivare narkotikaspaning har också bidragit, säger Peter Lindström.

KÖAR FÖR PLATS Samtidigt står i dag 275 dömda i kö för en fängelseplats – samtliga sitter kvar i häktet i väntan på sin tur. Många av dem kan räkna med upp till sex månaders väntan på en ledig fängelsecell. Sexualbrottslingar tillhör de kategorier som ofta får vänta längst på en förflyttning från häktet. – Fängslade ska inte sitta i häkte alls, bland annat för att en häktesplats är en större kostnad för staten och tänkt som tillfällig förvaring, säger Martin Gillå, chef för kriminalvårdens planeringsenhet för fängelseplatser.

NYA ANSTALTER PLANERAS Kriminalvården hoppas nu på 18 olika byggprojekt där helt nya eller delvis nya anstaltsbyggnader ska byggas till och med 2010. Sammanlagt handlar det om drygt 2 800 nya cellplatser. – Två nya anstalter i Sala och Västervik kommer att stå klara redan före årsskiftet, säger Anne-Marie Dahlgren på Kriminalvårdsstyrelsen i Norrköping.

klar

Artikellänk är kopierad

John Lindblom
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro