ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kraftig ökning av ungdomsrån – någon typ av maktspel”

Karl Enn Henricsson · 16 Maj 2019
Uppdaterad 16 Maj 2019
Personrånen mot unga har ökat i Stockholm under de senaste åren, enligt siffror från Brå. Rånbytet har utgjorts av bland annat mobiltelefoner och kläder.

Personrånen mot unga har ökat i Stockholm under de senaste åren, enligt siffror från Brå. Rånbytet har utgjorts av bland annat mobiltelefoner och kläder. Foto: Polisen


13-åriga killar som rånar andra barn. Polisen varnar för en skrämmande utveckling, och under de senaste åren har antalet anmälda personrån mot unga ökat rejält i Stockholmsområdet. Många av de här brotten är inte planerade, utan det känns mer som ett maktspel”, säger Andreas Lindberg vid polisen.

klar

Artikellänk är kopierad

Tonårskillen tränade basket i Hägersten i södra Stockholm då ett gäng kom fram. Han frågade om de ville vara med, men fick istället höra att de skulle råna honom. Flera örfilar delades ut, och han fick även höra att gänget skulle skicka sin ”butcher” på honom, om han inte lydde.

Gänget tog hans mobiltelefon, basketskor och basketboll.

Andreas Lindberg vid polisen arbetar med personrån där ungdomar attackerar ungdomar.
Andreas Lindberg vid polisen arbetar med personrån där ungdomar attackerar ungdomar.Foto: Karl Enn Henricsson/Privat

Han berättade senare att han blivit så rädd för att de var så många, och att han hade fruktat för sitt liv.

Polisen: Unga rånar unga

Under de senaste åren har antalet anmälda personrån som drabbat unga ökat kraftigt. I polisregion Stockholm anmäldes förra året 728 rån mot personer under 18 år, vilket kan jämförs med 597 stycken 2017. För 2016 var siffran 457, enligt statistik från Brå, Brottsförebyggande rådet.

Den dystra bilden bekräftas av polisen:

– Under hösten upplevde vi en kraftig ökning av personrån mot unga. Då vi tittade närmare på det kunde vi se att det i många ärenden var unga gärningsmän som rånade andra unga, säger Andreas Lindberg, operativ koordinator vid polisen i södra Stockholm.

”Det ploppar upp nya gäng hela tiden”

– Vi kunde se att det var flera gäng som drev omkring och rånade unga killar på deras tillhörigheter. Dessutom såg vi att här individerna som rånade bodde över hela Stockholm, så vi samarbetade med andra lokalpolisområden.

Vid rån mot ungdomar har förrövarna bland annat tvingat till sig mobiltelefoner och kläder.
Vid rån mot ungdomar har förrövarna bland annat tvingat till sig mobiltelefoner och kläder.Foto: Polisen

I december plockades ett tiotal misstänkta gärningsmän in och förhördes av polisen. Enligt Andreas Lindberg minskade då personrånen, men i början av 2019 svepte en ny rånvåg in. Tillvägagångssättet var identiskt – en grupp unga killar som omringade offret och tvingade till sig jackor, mobiltelefoner eller hörlurar.

– Vi gjorde ett omtag och lyckades hitta nya gäng som höll på med det här. Det ploppar upp nya gäng hela tiden, och vi identifierade ytterligare ett 20-tal individer.

De misstänkta är mellan 13 och 20 år gamla, och inom kort väntas flera åtal väckas, enligt Andreas Lindberg.

”Man kliver på enkla offer helt enkelt”

– Vi plockar in dem, håller förhör, pratar med deras föräldrar och lämnar över ärendet till socialen. Men på grund av deras låga ålder släpps de ut igen. Vi har några som misstänks för ett antal rån, men det är sällan det blir frihetsberövande straff. Det beror på den lagstiftningen vi har i nuläget.

I vissa fall har offren varit så unga som 12 år.

Om bakgrunden till att antalet personrån mot unga ökat, säger Andreas Lindberg:

– Många av de här brotten är inte planerade utan det känns mer som ett maktspel. Att ungdomar tar sig rätten att plocka av andra ungdomar tillhörigheter som en jacka eller en keps. Gärningsmännen är oftast fler till antalet och de ger sig på ensamma brottsoffer.

100 anmälda ungdomsrån per månad

För att försöka minska antalet rån har polisen bland annat samarbetat närmare med Stockholms stads fältassistenter och även med ordningsvakter. Personalen har rört sig mer i områden vid centrumanläggningar och vid knutpunkter i kollektivtrafiken, där personrån har genomförts.

– Efter att vi gjort de här insatserna mot ett större antal individer har anmälningarna om personrån minskat, säger Andreas Lindberg.

Polisen grep ett gäng som rånade unga i de södra delarna av Stockholm.
Polisen grep ett gäng som rånade unga i de södra delarna av Stockholm.Foto: Polisen

Men sett till Brå är siffrorna för personrån fortfarande mörka. Under årets fyra första månader anmäldes i snitt omkring 100 personrån per månad i region Stockholm – där offren var under 18 år gamla.

Känner sig otrygg i området

Under samma period kom hovrättsdomen mot de ungdomar som bland annat rånade killen på basketplanen. Fyra personer mellan 16 och 19 år gamla dömdes för flera rån och rånförsök mot ungdomar. Straffen landade på ungdomsvård, ungdomstjänst eller skyddstillsyn.

Killen som blev rånad har berättat hur händelsen förra sommaren har påverkat honom – att han aldrig ska gå tillbaka till basketplanen, att han känner sig otrygg i området och han att tar andra vägar hem från skolan.

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro