ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kraftiga åskoväder på flera håll i landet

Emmelie Wallroth · 27 Jul 2014
Uppdaterad 27 Jul 2014
Översvämning i Stockholm.

Översvämning i Stockholm. Foto: TT


Under söndagen har rejäla oväder rört sig över stora delar av landet. I Stockholm slet sig M/S Mariella från kajen, gallerior drabbades av översvämningar och Gröna Lund tvingades stänga alla åkattraktioner.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm drabbades värst av åskovädret på söndagen med översvämningar i bland annat tunnelbanan och köpcentrum.

– Det har vräkt ner och åskat rejält kraftigt. Vi har fått rapporter om skyfall inne över Stockholm, säger Erik Rindeskär, meteorolog vid Foreca, till Metro på söndagseftermiddagen.

Viking Lines passagerarfärja M/S Mariella som låg förtöjd vid stadsgårdskajen i Stockholm slet sig i ovädret.

– Hon slets verkligen loss. Det kom starka kastvindar och trossen gick av, säger Johanna Boijer-Svahnström, informationschef på Viking Line, till TT.

Ingen person ska ha kommit till skada och färjan bogserades in till en annan kaj.

Och ovädret har orsakat elfel och tågkaos i Stockholm. Pendeltågstrafiken var under eftermiddagen helt avstängd mellan Södra station och centralen, vilket påverkade all tågstrafik som passerar Stockholm. Strax efter klockan 19.30 uppgav Trafikverket att tågentrafiken rullar igen.

– Den är i gång, men med fortsatta förseningar. Det får man nog räkna med att det blir under hela kvällen, säger Bodil Sonesson vid Trafikverkets presstjänst till Metro.

Även Södra länken var delvis avstängd på grund av översvämningar. Nöjesparken Gröna Lund tvingades under en tid stänga alla åkattraktioner på grund av den kraftiga åskan. Det värsta ovädret drog förbi Stockholm under eftermiddagen och rörde sig norrut upp över Uppland.

I Jönköping var läget kaotiskt med flera bränder, översvämningar och inrasade tak, rapporterar TT.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för kraftig åska över stora delar av Västra Götalands län, Kronoberg, Jönköping och Halland. 

Det ostadiga vädret väntas hålla i sig även under måndagen och tisdagen. Även den varma temperaturen ser ut att stanna – om än det inte blir lika hett som det har varit.  

– Det blir mer normala temperaturer på omkring 25 grader, säger Erik Rindeskär på Foreca.

Söndagens regn ställde även till det på Friends Arena i Stockholm. På sitt twitterkonto meddelade AIK att matchen de skulle ha spelat mot Falkenberg klockan 17.30 har ställts in och i stället kommer spelas på måndagen klockan 19.00. 

M/S Mariella slet sig från kajen i ovädret.
M/S Mariella slet sig från kajen i ovädret.Foto: TT
klar

Artikellänk är kopierad

Emmelie Wallroth
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro