ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Kraftiga vindar hotar branden i Ljusdal – risk för gnistregn och flygbränder

Sofia Clason · 27 Jul 2018
Uppdaterad 27 Jul 2018
Vindarna riskerar nu att hetsa branden i Ljusdal.

Vindarna riskerar nu att hetsa branden i Ljusdal. Foto: privat


Skarpa östliga vindar väntas nå branden i Ljusdal till helgen. Vindarna riskerar nu att hetsa elden och göra den svårare att kontrollera. Viktigt att vi är på tå”, säger Andreas Bengtsson, biträdande stabschef.

klar

Artikellänk är kopierad

Nu förbereder sig brandpersonalen i Ljusdal på skarpa östliga vindar som väntas egga på elden under helgen. Enligt Andreas Bengtsson, biträdande stabschef, gäller det att vara förberedd.

– De här skarpa vindarna kommer att fresta oss igen. Då är det viktigt att vi är på tå och att vi har säkerställt våra begränsningslinjer västerut. Dock är det några sektorer där som inte brunnit av helt och hållet, säger han.

Risk för gnistregn och flygbränder

Att vissa sektorer inte har brunnit av kan bli ett problem. Om vindarna skyndar på elden kan den sluka skogen och bli svårare att kontrollera än om förloppet sker långsammare.

– Då finns det risk att man får de här bränderna med gnistregn och flygbränder som flyger över begränsningslinjerna. Det brandförloppet saktar man när man närmar sig begränsningslinjerna sakta, säger Andreas Bengtsson

Redo med extrainsatt personal

Enligt Andreas Bengtsson är man dock redo med mer personal. Delar av den operativa staben som varit placerad strax utanför brandområdet har flyttats in i den inre staben.

Dessutom bistår vattenbombningsplan och fransk, polsk och dansk brandpersonal, som är på plats vid branden.

– Det är en fantastisk logistik men otroligt roligt att se att det är så många organisationer som är här för att hjälpa till.

Hur trötta är ni?

– Många är ju ute på fält i den här värmen och drar slang och släcker bränder över stock och sten och nivåskillnad i tolv timmar per dag. De är helt fantastiska. De har tid för återhämtning men rent fysiskt är det väldigt ansträngande.

klar

Artikellänk är kopierad

Sofia Clason
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro