ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kraftigt efterskalv i Kina

TT · 16 Maj 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: Alloverpress


klar

Artikellänk är kopierad

 Ett kraftigt efterskalv drabbade på fredagen området nära det förra förödande skalvets epicentrum i Sichuanprovinsen i Kina. Efterskalvet fick jordmassor att rasa, som begravde bilar, enligt statliga medier. Telekommunikationer som just upprättats avbröts på nytt, och räddningsarbetet försvårades därmed ytterligare. Skalvet mätte 5,9 på Richterskalan, och dess epicentrum låg mindre än fem mil från måndagens skalvcentrum.

Kina har startat en utredning av varför just skolbyggnader rasade samman i så stor utsträckning under skalvet. Alla som befinns vara ansvariga för fuskbyggen kommer att straffas, enligt nyhetsbyrån Nya Kina. Regeringen har beordrat de lokala myndigheterna att undersöka skälen till varför skolbyggnader kollapsade. I den lilla staden Wufu klarade nästan alla byggnader skalvet. Men ett stort hus – skolan – rasade samman och 300 barn dödades. Nu vänder föräldrarna sin ilska mot de lokala myndigheterna. Byggnaden var undermålig. Scenen upprepas i byar och städer i hela det drabbade området. Bi Kaiweis 13-åriga dotter fanns i sitt klassrum på andra våningen i skolhuset i Wufu när huset kollapsade. – Vårt barn dödades inte av jordbävningen, säger han till Reuters. – Hon och de andra dödades av ett vrak till hus. Myndigheterna visste att det inte var säkert. Bi pekar på en oskadd byggnad mitt emot spillrorna av skolhuset. – Där bor vi. Huset byggdes 1982. Det står fortfarande.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro