ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kraftigt jordskalv ägde rum i Japan

TT · 15 Apr 2016
Uppdaterad 15 Apr 2016

Foto: Takehiro Ehama/AP


Ett nytt jordskalv med magnituden 7,0 har inträffat i sydvästra Japan, nära Kumamoto där flera skalv inträffade i går. Den nya jordbävningen skedde på tio kilometers djup, enligt den amerikanska geologiska myndigheten USGS. Det är ännu inte känt vilka skador skalvet orsakat.

klar

Artikellänk är kopierad

Japans meteorologiska myndighet utfärdade en tsunamivarning efter skalvet. Men det rörde sig om en prognos om en mindre tsunami som inte väntades orsaka några materiella skador. Kort därpå drog myndigheten tillbaka tsunamivarningen.

Reynir Bödvarsson, seismolog vid Uppsala universitet, befarar dock att dagens skalv kan få allvarliga konsekvenser, eftersom det inträffade mycket nära ett storstadsområde med kring 700 000 boende.

- Det här skalvet är också i samma storleksordning, kanske till och med lite kraftigare, än skalvet i Kobe på 90-talet då 6 000 människor omkom, säger han.

Bödvarsson säger att konsekvenserna av skalv är svåra att förutsäga eftersom mycket är beroende på hur byggnader och annat är konstruerade.

Seismologen säger att det positiva med att det inträffat skalv i området helt nyligen är att det kan ha lett till att människor försökt att hålla sig utomhus i det tätbefolkade storstadsområdet Kumamoto när den nya jordbävningen ägde rum.

- Medvetenheten om farorna med skalv är stora i Japan och därför är människor medvetna om hur de ska undvika riskerna. De vet att de är osäkra inne i sina hus, säger Bödvarsson.

Jordbävningen inträffade under det japanska lördagsdygnet första timmar, klockan var 01.25 när jorden började skälva I Kumamotoområdet.

- Jag har svårt att tänka mig att det inte skulle bli några dödsoffer alls. Det är många faktorer som spelar roll, men det kan bli alltifrån några få till tusentals. Det kommer däremot inte att handla om tiotusentals.

Minst nio personer omkom i gårdagens skalv och över 1 000 personer skadades, enligt NHK. De inträffade på betydligt längre avstånd från Kumamoto än det senaste kraftiga skalvet.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro