ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kraftigt snöfall väntar Mellansverige

Tobias Sahlén · 4 Dec 2013
Uppdaterad 4 Dec 2013

Regn, snö, kyla och hårda vindar. Götaland och Svealand kommer från och med torsdag att se en markant förändring av vädret med problem i trafiken som följd. I Skåne ställs tågtrafiken in under torsdagen och fredagen.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: AP Photo/Yves Logghe

Regn och för årstiden ljummen, behaglig lufttemperatur – vädret i södra Sverige har den senaste tiden varit allt annat än vintrigt.

Men nu väntas det jobbigare väder framöver med hårda vindar, snö och kyla.

Enligt väderinstitutet Foreca är ett djupt, intensivt lågtryck på väg in över södra Sverige från Sydnorge. Detta lågtryck når oss på torsdag och på förmiddagen väntas Västra Götalands-regionen drabbas av hårda vindar, regn och stormbyar längs med kusten.

Senare under torsdagen når lågtrycket även Svealand, temperaturen sjunker och regnet förvandlas då till snöfall. Samtidigt tilltar vinden i hela Götaland med stormbyar längs med kusterna och i Skåne.

– I Värmland, norra Örebro län, Västmanland och Uppsala väntas upp till två, tre decimeter snö under torsdagen, berättar Lina Broman, meteorolog på Foreca.

Även Stockholm får snö under torsdagen men relativt små mängder. Värre blir det på fredagen då snöfallet tilltar tillsammans med stormbyar.

– Det kan bli mycket besvärligt i trafiken i hela södra Sverige, även i Skåne som också får snö, säger Lina Broman vidare.

Först på fredagkväll drar snöfallet bort från landet men det blir fortsatt blåsigt i södra Sverige även på lördag.

I norra Sverige blir det dock uppehåll men längs med kusterna förväntas hårda vindar och stormbyar längs med kusten i Gävleborgs län under fredag och lördag.

SMHI har under onsdagseftermiddagen gått ut med flera klass 2-varningar i Syd- och Mellansverige gällande torsdagens väder. I Skåne och Hallands län varnas för kraftiga stormbyar, medan det i Dalarna och Gävleborgs län samt i norra Uppland främst varnas för snöfall med risk för drivbildning. Dessutom finns en mildare klass 1-varning för snö utfärdad för Värmland, Örebro och Västmanlands län, samt södra Uppland.

En klass 2-varning innebär enligt SMHI en ”väderutveckling som kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att följa upp ny information på Internet, radio eller TV.”

Enligt TT kommer tågtrafiken på sträckan Malmö–Ystad–Simrishamn ställas in under torsdagen och fredagen, då ett oväder med regn och snö väntas passera Götaland och Svealand. Trafikverket informerade på onsdagen om att den aktuella järnvägssträckan stängs av från trafik mellan torsdag klockan 12 och fredag klockan 14. Just denna sträcka är särskilt känslig för framför allt hård vind i kombination med snö.

Läs mer om väderpognosen på Metros vädersajt.

LÄS MER OM OVÄDRET: Varnar för storm och 30 centimeter snö

klar

Artikellänk är kopierad

Tobias Sahlén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro