ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Krafttag mot sexhandel med unga

Leif Oldenburg · 15 Okt 2013
Uppdaterad 15 Okt 2013
"Om man inte arbetar med problemet så syns det inte", säger socialborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) som vill satsa mer pengar på att hjälpa unga som säljer sex.

"Om man inte arbetar med problemet så syns det inte", säger socialborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) som vill satsa mer pengar på att hjälpa unga som säljer sex. Foto: Lotta Bergseth


klar

Artikellänk är kopierad

Den 17-åriga flickan spårades kvällen före hon skulle sälja sin oskuld.
Den 17-åriga flickan spårades kvällen före hon skulle sälja sin oskuld.Foto: Alloverpress/Genre/Arkiv/Model Released

Den 17-åriga Stockholmsflickan auktionerade ut sin oskuld på nätet. Till sist var budgivningen uppe i 80 000 kronor. Då lyckades polisen äntligen spåra flickan.

– Det var kvällen innan hon skulle träffa en av männen, säger Simon Hägglund, en av de två poliser i Stockholm som arbetar uppsökande med barnprostitution.

Nu satsar Stockholms stad extra resurser på att lokalisera och och hjälpa unga människor som säljer sex.

– På ytan är det här alldeles vanliga flickor och pojkar från normala hem. Oftast märks ingenting utåt. Men innerst inne mår ungdomarna mycket dåligt. Att sälja sex blir samma typ av självskadebeteende som att skära sig, säger socialborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) som dessutom är ordförande i Polisstyrelsen i Stockholms län.

I dag finns bara två poliser i hela landet som arbetar uppsökande med unga som säljer sexuella tjänster, Simon Hägglund och hans kollega Zanna Tvilling.

Den gruppen ska nu utökas med minst två poliser. I den budget som den borgerliga majoriteten presenterar i veckan anslås även pengar till två specialiserade socialsekreterare som ska arbeta tillsammans med polisen.

– Det är precis vad som behövs. Det här handlar om oerhört sköra ungdomar. Vi hittar barnen och nästan alla är tacksamma över att de äntligen blir sedda, att vuxenvärlden ser dem och bryr sig. Men sedan måste ungdomarna få rätt hjälp och där saknas det kunskap, säger Simon Hägglund. Sedan 2009 har polisen i Stockholms län lokaliserat ett 100-tal unga flickor som säljer sex. Den yngsta var 14 år.

Samtliga flickor hade svenskt ursprung. De flesta kom från vanliga familjer som inte hade kontakt med sociala myndigheter. Många av flickorna var högpresterande.

Nästan alla kontakter hade tagits på internet.

– Det ligger män och fiskar på nätet hela tiden. Unga flickor glider långsamt in i något de inte själva kan stoppa, säger Simon Hägglund

Enligt en undersökning vid Linköpings universitet har 1,5 procent av svenska ungdomar någon gång sålt sex. Majoriteten är pojkar.

– Var finns pojkarna? Vi vet att pojkarna finns men de syns inte lika tydligt som flickorna, säger Anna König Jerlmyr.

klar

Artikellänk är kopierad

Leif Oldenburg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro