ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Krafttaget mot terrorn – Nya Zeeland förbjuder halvautomatiska vapen

Jesper Lindqvist · 21 Mar 2019
Uppdaterad 21 Mar 2019
Nya Zeelands regering har valt att förbjuda halvautomatiska vapen.

Nya Zeelands regering har valt att förbjuda halvautomatiska vapen. Foto: YELIM LEE/TT/Shutterstock


Efter förra veckans terrorattack i Christchurch väljer Nya Zeelands regering att vidta åtgärder. Under torsdagen meddelade man att halvautomatiska vapen förbjuds i landet. "Tiden då det var lätt att få tag på dessa vapen måste få ett slut", säger landets premiärminister Jacinda Ardern.

klar

Artikellänk är kopierad

Det var under fredagen förra veckan som två moskéer i staden Christchurch attackerades i samband med fredagsbönen. 50 personer dödades och mer än 40 personer skadades i samband med terrorattacken, och nu väljer regeringen att agera.

På en presskonferens meddelade landets premiärminister, Jacinda Ardern, att halvautomatiska vapen ska förbjudas i landet.

Enligt TT räknar man med att det finns 1,5 miljoner vapen i Nya Zeeland – ett land med fem miljoner invånare. Alla vapenägare behöver licens, men alla vapen behöver inte registreras, vilket har lett till att myndigheterna har en dålig uppfattning kring det exakta antalet vapen i landet.

– Inom kort kommer alla de halvautomatiska vapen som användes i samband med fredagens terrorattack att vara förbjudna i det här landet, säger Jacinda Ardern under en presskonferens på torsdagen.

Staten köper tillbaka vapen

Den nya lagen innefattar flera olika typer av vapen, och enligt Business Insider innebär det även att regeringen kommer att köpa tillbaka de vapen som landets invånare har införskaffat på laglig väg. Enligt Ardern kommer återköpet att kosta staten någonstans mellan 100-200 miljoner dollar, alltså mellan 900 miljoner och 1,8 miljarder kronor.

Landets polischef, Mike Bush, meddelade också att de som äger halvautomatiska vapen utan att ha rätt licens kommer att erbjudas amnesti under en begränsad period, då de kan lämna in sina vapen utan att riskera någon rättslig påföljd.

Jacinda Ardern väntar sig inte något större motstånd mot den nya vapenlagen.

– Jag tror att det finns en vanlig syn bland nyzeeländare – bland de som äger vapen för legitima syften och bland de som aldrig har rört ett vapen – att tiden då det var lätt att få tag på dessa vapen måste få ett slut. Och i dag blir det så, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro