ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Krama inte koalorna – de kan ge dig klamydia

Jenny Sköld · 26 Jun 2012
Uppdaterad 26 Jun 2012
Krama inte koalorna – de kan ge dig klamydia

Krama inte koalorna – de kan ge dig klamydia


De kan lätt misstas för teddybjörnar. Men nu varnas turister som vill krama de vänligt sinnade koalabjörnarna. De kan smitta människor med klamydia.

klar

Artikellänk är kopierad

Visst är de svåra att motstå, med sin fluffiga päls och nallebjörnsnosar. Koalabjörnar är dessutom vänligt sinnade djur och att plocka upp den i famnen är något av en turistattraktion i autraliska djurreservat. Men nu kan det vara slut på det. Ett stort utbrott av klamydia håller nämligen på att slå ut stora delar av djurstammen.

Efter att antalet individer minskat med 45 procent i australiska städer och 15 procent på landsbygden började forskare titta på vad som kunde ligga bakom. Resultatet var något av en chock, skriver Daily Mail. Klamydia spreds som en löpeld bland djuren – en smitta som även kan överföras till närgångna människor som vill klappa djuren. 

Utbrottet fick särskild uppmärksamhet när bandmedlemmar i One Direction plockade upp en koala under ett besök ett djurreservat i Brisbane för några månader sedan. Koalan valde då att urinera över de överrumplade pojkbandsmedlemmarna.

– Jag är uppriktigt rädd. Det här är oroande. Jag hade aldrig plockat upp koalan om jag vetat, sa han till tidningen The Sun. 

Symtonen på klamydia inkluderar allvarliga ögoninfektioner, njurskador och inkontinens. För människor kan det leda till inflammation i äggledare, som i sin tur kan leda till framtida missfall. 

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro