ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Krångligaste festivalen hittills väntar för tittarna

metro · 4 Feb 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011
Jessica Andersson.

Jessica Andersson. Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

På lördag drar Sveriges största folkfest i gång: Melodifestivalen.Med nya regler – krångligare än någonsin.– Det kan bli så att folk struntar i att rösta, säger artisten och schlagerveteranen Jessica Andersson.Förutom en internationell jury har ”Andra chansens” populära röstningsdueller från tidigare år lyfts in i samtliga delfinaler.Ett sätt att utveckla tävlingen, enligt SVT. Men till och med de mest fanatiska fansen är förvirrade över det nya regelsystemet. – Jag har inte förstått dem helt och hållet själv, säger Maria Niklasson, ordförande för intresseorganisationen Melodifestivalklubben. Oklarheterna kring årets upplägg är något som diskuterats flitigt på nätforum.Jessica Andersson förstår att SVT vill göra tävlingen mer spännande. Men hon gillar inte utvecklingen.– Det kan bli för rörigt. Med alla nya röstnings­moment, kan det bli dyrt?– Det kan bli så att folk struntar i att rösta eftersom det blir en kostnad.Hur tycker du att tävlingen skulle se ut?– Drömmen är att gå tillbaka till orkester.Melodifestivalens projekt­ledare Ronnie Lans ser inga nackdelar alls med årets format. Eller att extraduellerna skulle ge tittarna dyra telefonräkningar.– Det är upp till var och en hur mycket man röstar.   

Häng med – så röstar du på din favorit

Röstningen startar när direktsändningen påbörjas.De fem bidrag som fått flest röster får fortsätta tävla och behåller sina tittar-röster. Bidragen visas i snabbrepriser och röstningen fortgår tills pro­gramledaren Petra Mede säger att telefonslussarna stängts.Av de fem bidrag som återstår ska nu fyra mötas i två separata dueller. ”Femman” lämnar tävlingen.Ettan och fyran möts i ena duellen, tvåan och trean i den andra. SVT bestämmer själva vilken ordning som duellerna presenteras i, detta för att skapa det mest spännande upplägget. Räkneverket nollställs. Slussarna är öppna under respektive duell, och man röstar med samma telefonnummer som tidigare i tävlingen.     De två bidrag som vinner sina dueller går direkt till finalen i Globen. Duellförlorarna går till ”Andra chansen”.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro