ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kränkande nollning på skola i Karlstad

Katarina Matsson · 29 Aug 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

NOLLNING I dagarna börjar många 16-åringar gymnasiet och fortfarande förekommer nollning med förnedrande inslag på svenska skolor.– Nollning är inte ovanligt och kränkningar förekommer, säger barnombudsmannen Lena Nyberg.På Älvkullegymnasiet i Karlstad lekte de nya eleverna ”klädstafett” på skoltid och sprang omkring i underkläderna i korridoren. Unga flickor uppger att de kände sig tvingade att klä av sig. I går beslutade skolpersonalen att välkomstlekarna nästa år ska ersättas av team-building-aktiviteter.– Det här är väldigt beklagligt, det var menat som en positiv lek. Vi har inte nollning på gymnasieskolan utan det här är ju aktiviteter med både elever och personal, säger skolans rektor Eva Thomasson.

Sker nollningen med skolans goda minne måste skolan ta ansvar, men Lena Nybergs erfarenhet är att den ofta sker utanför skolan. Som Metro tidigare har berättat är det inte ovanligt att alkohol förekommer. – Det är många som får sin första fylla vid det här tillfället. Som 16-åring och ny i skolan är det oerhört svårt att stå emot och neka till att delta. Man kan känna sig tvingad att ställa upp och dricka alkohol och utsätta sig själv och andra för kränkningar som man inte vill delta i, säger hon.

Trots att många elever kan känna sig kränkta är det ovanligt att de anmäler händelsen. – Även om man har känt sig kränkt kan det sociala trycket göra det svårt att anmäla det. Man förväntas se det som något festligt, säger Lena Nyberg.Skolminister Jan Björklund kunde i går inte nås för en kommentar.

klar

Artikellänk är kopierad

Katarina Matsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro