ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Krashade passagerarplan – för dokumentärfilm

metro · 8 Okt 2012
Uppdaterad 8 Okt 2012

klar

Artikellänk är kopierad

Ett brittiskt filmteam tar ut svängarna i inspelningarna av en ny internationell dokumentär, som undersöker vad som händer när ett passagerarplan kraschar. Det bästa sättet att ta reda på det, resonerade de, är ju att iscensätta en riktig flygplanskrasch. Och så fick det bli. Under noggrann bevakning av säkerhetsteam – och med kameror som registrerade förloppet från marken, inifrån planet och från pilotens hjälm – släppte piloten kontrollen över planet och kastade sig ut i en fallskärm. 

Experimentet syftade inte bara till att skapa tv-dramatik utan ska låta ett internationellt team forskare undersöka motståndskraften i flygplanskroppen liksom vad som händer med den mänskliga kroppen i en sådan katastrof. Studierna ska förhoppningsvis leda till en större överlevnadsprocent vid krascher och utveckling av svarta lådan-tekniken, skriver Discovery Channel i ett pressmeddelande.

– Senaste var det NAS som genomförde ett kraschtest med ett fullskaligt passagerarplan för tre decennier sedan. Nu, med de förbättringar i filmande och fjärrstyrningsteknoloigi känner vi att det var dags att göra det igen, säger producenten Sanjay Singhal från Dragonfly Film and Television Productions. 

Filmen sändes i premiäravsnittet i nya programserien Curiosity i Discovery Channel i går och kommer bland annat sändas i brittiska Channel 4 senare i år.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro