ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kräv din rätt hos SJ – det finns mer än återbetalning att få

Metro · 29 Apr 2015
Uppdaterad 29 Apr 2015

SJ sänker ersättningen vid försenade tåg till EU:s miniminivå. Gott så. Se nu till att kräva det andra du också har rätt till, som information och mat, skriver konsumentjournalisten Anders Nyman.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Sara Arnald.

I dag kan man läsa att SJ försämrar sin restidsgaranti för de resenärer som kräver pengarna tillbaka efter att  ett tåg blivit försenat. Från att få tillbaka hela biljettpriset sänks ersättningen till en fjärdedel, om tåget är mellan en och två timmar försenat.

Folk rasar, förstås. Och misstänker att sänkta ersättningar är billigare än att komma tillrätta med alla försenade tåg. Men rent formellt får SJ göra som de vill, så länge de uppfyller EU:s minimikrav.

I EU:s förordning nr 1371/2007 regleras vilka rättigheter och skyldigheter tågresenärer har. Är tåget mellan 60 och 119 minuter försenat ska ersättningen vara minst 25 procent. Är tåget mer än 120 minuter sent ska minst 50 procent av biljettpriset ersättas.

I förordningen finns dock fler krav än återbetalning vid försening, något SJ talar tyst om. Det finns till exempel ett krav att järnvägsföretaget ska hålla resenärerna informerade om situationen och om förväntad avgångs- och ankomsttid så snart dessa uppgifter finns att tillgå. Något vana tågresenärer vet att det är lite si och så med.

Enligt EU-förordningen ska dessutom resenärerna kostnadsfritt erbjudas ”måltider och förfriskningar” i skälig proportion till väntetiden, om resan blir mer än en timme försenad. Det gäller ”om dessa finns att tillgå ombord på tåget eller på stationen eller rimligen kan anskaffas”.

Det här verkar SJ inte vilja att du ska veta. Det finns flera historier om tåg som fastnat i timmar, utan att några sådana erbjudanden kommit. Men du har alltså rätt att gå till restaurangvagnen eller informationsdisken och kräva kostnadsfria ”förfriskningar” när tåget är tillräckligt sent.

När jag själv på grund av en försening missade min anslutning och skulle bli strandsatt på Stockholms central en kväll krävdes det långa diskussioner på Twitter med SJ:s kundtjänst innan de gav med sig. Resultatet? När tåget kom fram låg ett presentkort på 100 kronor och väntade på mig på Pressbyrån.

Det blir naturligtvis väldigt dyrt för SJ om alla plötsligt ska börja kräva sin rätt på det här sättet. Det var kanske därför tågbolaget stoppade Konsumentverkets annons i tidningen Kupé och på brickborden i tågvagnarna förra månaden.

Konsumentverket ville göra reklam för den nya, nationella konsumentupplysningen Hallå konsument, och informera om just vilka rättigheter tågpassagerarna hade. Annonsen inleddes med ”Hallå resenär” och fortsatte: ”Vet du vad som gäller vid förseningar, om bagaget kommer bort eller om personalen strejkar?”.

Men det var ”inte ett lämpligt budskap”, enligt SJ:s marknadsdirektör. Konsumentverket tvingades skriva om annonsen så att den inte på något sätt kunde syfta på just resande.

Häpnadsväckande. Se nu till att läsa den stoppade informationen själv och kräv din rätt nästa gång tåget blir sent. Du hittar den här.

Anders Nyman, Konsumentjournalist, Knyt.se

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro