ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Krav på fler kvinnliga statyer

Hanna Spaner · 21 Sep 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Statyn 'Famntaget' av Axel Ebbe i hamnen i Smygehuk, Sveriges sydligaste udde. Uma Thurmans mormor Birgit Holmquist stod modell för statyn.
Statyn 'Famntaget' av Axel Ebbe i hamnen i Smygehuk, Sveriges sydligaste udde. Uma Thurmans mormor Birgit Holmquist stod modell för statyn.Foto: Scanpix

Per Albin Hansson, Gustav Rydberg och Karl X Gustav. Listan med statyer över framgångsrika män i Malmö kan göras lång. Samtidigt upprör bristen på kvinnliga statyer.Nu kräver chefredaktören för tidningen Amelia, Ann Fredlund, ändring och drar igång Statyupproret för att få till fler kvinnliga statyer.

– I Malmö finns 17 statyer över män och inte en enda av en kvinna. Vårt förslag är att byta ut Karl X Gustav som staty på Stortorget och ge platsen till kvinnorättskämpen Elise Ottesen Jensen.Stadsträdgårdsmästare Gunnar Ericson förvånas inte över snedfördelningen.– Det speglar väl bara hur samhället i stort sett ut under 1900-talet, menar han. Mansdominansen inom konsten och minnesmärkena från den tiden har gått hand i hand med samhället.

Nöjesprofilen Lars Hector har under flera år kämpat för att få till en staty av den världsberömda filmstjärnan Anita Ekberg, som är född och uppvuxen i Malmö– Jag tycker det är fattigt att vi inte har en enda kvinnlig staty, säger han. Anita Ekberg är så otroligt hyllad och älskad av många och en staty av henne vore perfekt PR för staden.

Men kommunen har inga direkta planer på att styra upp jämställdheten bland stadens statyer.– Nu förs istället diskussion om en Walk of Fame vid Skeppsbron där artister från Malmö ska få en minnesplatta tillängnad sig, berättar Gunnar Ericson. Där kommer förstås både kvinnliga och manliga artister finnas represtenterade.

VILKA KVINNOR SKULLE DU VILJA SE SOM STATYER? SKRIV DITT FÖRSLAG I KOMMENTARSFUNKTIONEN NEDAN!

klar

Artikellänk är kopierad

Hanna Spaner
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro