ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Krävdes på tv-avgift som hemlös – nu får Leif rätt

Clarence Frenker · 21 Jan 2014
Uppdaterad 21 Jan 2014

Leif Eriksson krävdes på licenspengar av Radiotjänst trots att han var hemlös. Nu får Leif rätt och slipper betala den innestående skulden. "Jag tänker inte ge mig. De har tagit flera tusen via skatteåterbäringen och det ska jag också ha tillbaka", säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Leif Eriksson krävdes på licenspengar av Radiotjänst trots att han var hemlös. Nu får Leif rätt och slipper betala den innestående skulden.
Leif Eriksson krävdes på licenspengar av Radiotjänst trots att han var hemlös. Nu får Leif rätt och slipper betala den innestående skulden.Foto: Lisa Mattisson

I början på 2012 skrev Leif Eriksson till Radiotjänst att han ville säga upp sitt tv-innehav på grund av att tv:n var trasig. Han trodde att allt var i sin ordning och tänkte inte mer på det när han en månad senare vräktes från sin bostad.

Efter ett halvår som hemlös fick han till sist plats på ett stödboende.

Då kom också ett brev från Radiotjänst om att hans uppsägning inte godkänts, följt av flera krav från Kronofogden på licensavgifter han inte betalat.

– Jag blev riktigt förbannad. Jag hade bara bott på lite härbärgen under den här tiden och allt jag hade med mig då var lite kläder i en påse. Någon trasig tv bar jag ju inte med mig, säger Leif.

Efter en segdragen kamp mot Radiotjänst, som Metro tidigare berättat om, får Leif nu rätt.

Radiotjänst skriver i ett beslut att kravet på den kvarstående skulden på 1476 kronor återkallas helt.

”I ärendet har det framkommit omständigheter som ger anledning att anta att det är uppenbart oskäligt att kräva betalning för den avgift som belastar dig”, står det bland annat i beslutet.

Josefin Ydhag, bolagsjurist på Radiotjänst, vill inte kommentera vilka omständigheter som ligger till grund för bedömningen men bekräftar att man dragit tillbaks fordran från Kronofogden.

– Vi har tittat på lite olika saker som har framkommit och tagit beslutet att det ska vara en eftergift här, säger hon.

Men för Leif är inte striden över. Han är förbannad.

Enligt sina egna beräkningar handlar det om närmare 7000 kronor, varav 3000 av dem utgör avgifter till Kronofogden.

– Jag tänker inte ge mig. De har tagit flera tusen via skatteåterbäringen och det ska jag också ha tillbaka. Jag har så dålig pension så för min del innebär det att jag har blivit av med nästan allt, säger Leif.

Men det är inte bara ekonomiskt han drabbats. Han vill även ha upprättelse och är beredd att begära prövning i EU-domstolen.

– Jag har lagt ned ett jäkla arbete och hållit på med papper och sånt, men det verkar de inte bry sig om, säger han.

Enligt Henrik Brånstad, pressansvarig på Kronofogden, kommer även ärendena hos dem att korrigeras.

– Så går det till generellt. Om det är så att en skuld är helt felaktig och Radiotjänst dragit tillbaka den är det orimligt att man ska behöva betala avgifter, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Clarence Frenker
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro