ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kravet efter skogsbränderna: Förbjud engångsgrillar permanent

Sofia Clason · 19 Aug 2018
Uppdaterad 19 Aug 2018
"Det är ju egentligen en dålig produkt", säger Åse Domeij vid Axfood.

"Det är ju egentligen en dålig produkt", säger Åse Domeij vid Axfood. Foto: IBL


Under grill- och eldningsförbudet i sommar slutade flera livsmedelsföretag att sälja engångsgrillar. Nu väcks krav på att förbjuda grillarna permanent.

klar

Artikellänk är kopierad

Redan innan grillningsförbuden var det flera livsmedelsföretag som slutade sälja engångsgrillar. Och nu vill flera, däribland brandförsvaret och Skärgårdsstiftelsen förbjuda engångsgrillar permanent, skriver SVT.

Enligt Anna Waxin, VD för Skärgårdsstiftelsen, beror det på den höga brandrisken med engångsgrillar, men också på att de förstör naturen och skadar tillsynsmän som måste ta hand om kvarlämnade grillar.

Livsmedelsföretaget håller med

Även livsmedelsföretaget Axfodd, som driver Hemköp och Willys, håller med om att engångsgrillarna är oönskade.

– Det är ju egentligen en dålig produkt av andra orsaker än just bränderna. De innebär mycket nedskräpning och består av aluminium, som oftast inte lämnas till metallåtervinningen, så vi säljer dem fortfarande inte, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef hos Axfood till SVT.

Coop och ICA: Handlar och butiker får avgöra

Både Coop och ICA drog in engångsgrillarna under sommaren. Enligt dem är det dock upp till de enskilda handlarna och butikerna att avgöra om de vill sälja produkten.

– Rätt använd och källsorterad efter användning så är det en praktisk och populär produkt som konsumenten själv måste få välja att köpa eller inte köpa, säger Tony Holmberg, vd på ICA Non Food.

klar

Artikellänk är kopierad

Sofia Clason
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro