ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kravet: Frige Estelle

metro · 23 Feb 2013
Uppdaterad 23 Feb 2013
Kravet: "Frige prinsessan Estelle"

Kravet: "Frige prinsessan Estelle" Foto: Scanpix/Arkiv


klar

Artikellänk är kopierad

Ge prinsessan Estelle frihet i present. Det föreslår Republikanska föreningen när prinsessan Estelle fyller ett år. 

Föreningen menar att prinsessan saknar grundläggande demokratiska rättigheter som att få välja religion och vem hon ska gifta sig med. 

"Att födas för ett förutbestämt offentligt ämbete, dessutom det högsta i vårt land, är inte rimligt. Hon måste få välja sin egen levnadsbana och få möjlighet att förverkliga sina drömmar", skriver Mia Sydow Mölleby, vice ordförande i Republikanska Föreningen i ett pressutskick. 

Hovexperten Sten Hedman menar att familjen håller hårt i Estelle för att inte göra henne till ett offentligt spektakel. Det är en uppfattning som inte delas av republikanerna. 

"Hovet publicerar dessutom regelbundet bilder på denna lilla flicka, som borde få en uppväxt utanför strålkastarljuset. Jag anser att monarkin strider mot såväl barnkonventionen som lydelsen att "alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter" i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna", skriver Jonas Lundgren, tillförordnad ordförande i Unga republikaner.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro