ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kravet på tusentals svenska fildelare – 4500 kronor för en film

David Peterson · 20 Okt 2017
Uppdaterad 20 Okt 2017
Fildelare har fått nya kravbrev i brevlådan.

Fildelare har fått nya kravbrev i brevlådan. Foto: TT


En advokatfirma har skickat ut tusentals kravbrev till svenskar som ska ha fildelat. Företaget ställer ett ultimatum – betala 4500 kronor eller riskera att dras inför rätta, skriver tidningen IDG.

klar

Artikellänk är kopierad

Advokatfirman Njord Law Firm har fått tillgång till 25 000 svenska ip-adresser och har hittills skickat ut ett par tusen kravbrev, rapporterarIDG.

– Vi har fått rätt till uppgifter om många fler ip-adresser som vi väntar på att motta från teleoperatörerna. Så det kommer fler, säger Jeppe Brogaard Clausen som är advokat på firman till tidningen.

Ett domstulsbeslut har gett firman möjlighet att plocka ut uppgifter om Bredbandsbolagets, Tele2:s och Comhems kunder. Det kravbrev som skickats ut i den första vändan har gått ut till personer som misstänks för att ha delat filmen Cell från 2016 via torrentsajten The Pirate Bay eller via streamingsajter som Popcorn time. Men advokatfirman planerar att sikta in sig på många fler filmer framöver.

– Det kommer krav på många olika filmer, både skandinaviska filmer och från internationella filmproducenter. Det är en lång rad filmtitlar från olika producenter, säger Jeppe Brogaard Clausen till IDG.

Han säger också att firman planerar att dra de svenskar som inte betalar kravsumman inför rätta.

Så här skriver Njord Law Firm i brevet: ”Har du eller andra personer med tillgång till den nämnda ip-adressen, exempelvis barn som bor hemma, sett eller försökt se filmen vid den angivna tidpunkten? Ärendet kan då avslutas genom att betala 4 500 SEK”.

IDG har också tagit del av en mejlkonversation mellan Njord Law Firm och en person som fått hem ett av företagets kravbrev. I brevväxlingen uppger personen att hen aldrig laddat ned filmen och att hens wifi-nätverk saknar lösenord. Men enligt advokatfirman spelar det ingen roll. En person som gett andra tillgång till ett nätverk kan hållas ansvarig för upphovsrättsintrång, skriver de.

Njord Law Firm har sysslat med liknande verksamhet i Danmark och Finland tidigare. Den danska motsvarigheten till Konsumentverket kallar kraven för hotbrev och har uppmanat danskarna till att varken betala eller svara på brevet.

Förra hösten planerade företaget Gothia law at skicka ut ett liknande kravbrev till ett tusental svenskar, vilket Metro rapporterade om. Men företagets kampanj Spridningskollen kritiserades och lades ned efter ett par månader på grund av opinion och lagstiftning.

pil
Det här kan du göra om du får ett kravbrev

Om ett kravbrev trillar ned i lådan har du i princip två val. Betala eller bestrid ärendet.

Väljer du att betala är ärendet löst men om du bestrider kravet kan ärendet lämnas över till domstol.

Om företaget som skickat ut brevet väljer att driva målet själva blir det ett civilmål. Förlorar du civilmålet riskerar du att få betala skadestånd och rättegångskostnaderna.

Källa: Källa: IDG.se

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro