ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kravet: Ta bort hemligstämpeln på bin Ladins porrsamling

Ida Gustafsson · 9 Mar 2016
Uppdaterad 10 Mar 2016
Efter att Usama bin Ladin dödats hittades en stor samling porrfilmer i hans hem.

Efter att Usama bin Ladin dödats hittades en stor samling porrfilmer i hans hem. Foto: TT


I räden efter Usama bin Ladins död hittades en porrsamling i hans hus i Pakistan. Nu kräver en lobbygrupp att rätten ska upphäva sekretessen kring filmerna, skriver Politico.

klar

Artikellänk är kopierad

Efter Usama bin Ladins död 2011 gick amerikanska militärer igenom hans hus i Abbottabad Pakistan. Ett flertal av al-Qaida-ledarens ägodelar beslagtogs. För ett år sedan berättade amerikanska myndigheter om vilka böcker han hade samt publicerade innehåll i kärleksbrev bin Ladin skrev till sina fruar.

► LÄS MER: Här dog Usama bin Laden Men när det kom till bin Ladins stora samling av porrfilmer la myndigheterna locket på. ingenting om samlingen har nått offentligheten. I debatten kring porrfynden har en del argumenterat för att den ska offentliggöras för att underminera bin Ladens eftermäle som en gudfruktig muslim. 

Det vill den konservativa lobbygruppen Judicial Watch ändra på och har tagit frågan till domstol, skriver amerikanska nyhetssajten Politico.  Ärendet har landat på domaren Kentanji Brown Jacksons bord, som antas vara en av Obamas kandidater till den lediga platsen i amerikanska högsta domstolen. 

För ett år sedan krävde herrmagasinet BroBible att porrsamlingen skulle offentliggöras. CIA menade då att ”ifall den typen av innehåll finns” i så fall skulle vara hemligstämplade. CIA uppgav även att federal amerikansk lag förbjöd dem att skicka ut information med obscent innehåll.

► LÄS MER: bin Ladens företag utreds för olycka

Lobbygruppen Judicial Watch har även tidigare framfört krav hos CIA på att samlingen ska bli offentlig, dock utan att myndigheten kommenterade ärendet. 

CIA har ännu inte kommenterat det nya kravet på offentliggörande.

klar

Artikellänk är kopierad

Ida Gustafsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro