ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kreativa grillsmaker från Rosengård

metro · 14 Jul 2013
Uppdaterad 14 Jul 2013
Kafirlimeblad.

Kafirlimeblad. Foto: Stefan Bladh


Stoppa sumak i marinaden och servera rashad och portlak i tomatsalladen. Så lagar du en nyskapande grillmiddag.

klar

Artikellänk är kopierad

Koriander.
Koriander.Foto: Stefan Bladh

Varje helg hålls kryddvandringar bland kolonilotterna i Rosengård i Malmö. Genom mat och smaker lockas deltagarna till diskussion om kultur och integration.

– Det finns över 150 nationaliteter representerade i Rosengård. Man kan se på kolonilotterna var folk är ifrån, säger Baftije Mehmedi, guide vid Kryddor från Rosengård, som drivs av förlaget Xenofilia.

I rabatterna syns bland annat rashad, en typ av iransk krasse som är mindre pepprig än ruccola och portlak, en ört som är rik på omega 3 och som är vanlig i Afghanistan.

– Det odlas mycket i stadsdelen. Kryddvandringarna är Rosengårds motsvarighet till matrundorna på Österlen. De fungerar som en mötesplats och det brukar bli mycket prat om skolan, framtiden och Malmö, säger Lena Friblick, förlagets grundare och vd.

Emma Håkansson Robertéus, matbloggare som bor i Rosengård, tipsar om musslor som ett billigt och gott alternativ för den som vill testa något annorlunda på den heta glöden.

– Jag lade nygrillade musslor i en buljong av curry, koriander, spiskummin, chili, vitlök och färskpressade fruktjuicer. Det blev ett riktigt lyckat experiment, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro