ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kreativa yrken - om unga får välja

Anders Göransson · 23 Nov 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

FRAMTIDSJOBB Kreativa yrken som filmare, designer och journalist står högst i kurs när dagens gymnasister drömmer om framtidsjobb. Och intresset är stort av att starta eget företag. De visar en undersökning som akademikerförbundet SACO presenterade i går på sin stora studentmässa i Älvsjö.

Mässan, som pågår under torsdag och fredag, väntas locka bortåt 25 000 gymnasister som söker råd, idéer och information om det framtida karriärvalet.

Samtidigt med undersökningen av ungdomars framtidssyn presenterade SACO en prognos om möjligheten att få jobb inom olika yrken om fem år, 2011.  Den visar att det kommer att råda brist på till exempel arkitekter, förskollärare, präster, psykologer, sjuksköterskor och läkare.

Däremot kommer det att bli svårare att få jobb som bibliotekarie, informatör, webbredaktör eller inom film/radio/tv-yrken. - De som valt en akademisk utbildning har generellt sett större möjligheter att kunna välja bland fler jobb på fler ställen i världen, än de som inte gjort det. Samtidigt finns det akademiska utbildningar som mynnar i en ytterst osäker arbetsmarknad, säger SACO:s ordförande Anna Ekström.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro