ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kreativt när tapas möter tandoori

Carl Reinholdtzon Belfrage · 5 Sep 2014
Uppdaterad 5 Sep 2014

Foto:  Christina Blom


Maharani, favoritindiern vid Järntorget, har fått en tapasmeny som visar på mod. Men inredningen längtar efter ett lyft. 

klar

Artikellänk är kopierad

Det börjar hända saker kring Järntorget. Bra saker. Hush Hush´s svala elegans ligger och puttrar på Linnégatan. Snart öppnar Folkbaren med starkt emotsedd storsatsning på tidsenliga naturviner. Och denna vilja till förnyelse och förändring har nu också nått den klassiska indiern Maharani på Första Långgatan, som länge stått som den bäste av sitt slag i stan. Men nu ändrar två av ägarna tillika de kreativa genierna Naem och Nitin om och frontar restaurangen med en tapas-meny. Detta öppnar upp för nya härliga möjligheter att avnjuta deras vida palett av klassisk och modern indisk mat. Istället för en varmrätt mustig tandoori chicken kan man nu få en bredare upplevelse över en hel kväll. Bra, billigt och roligare. I teorin helt perfekt med andra ord. Men hur funkar det i praktiken? Jo, det är inte så pjåkigt alls ska det visa sig. När jag stegar in på Första Långgatan 4 och börjar studera menyn får jag ett antal val: Sex vegetariska tapas för 125 kronor. Sex vanliga tapas för 145 kronor. Tio tapas för 245 kronor. Eller en total avsmakningsmeny för 275 kronor. Jag väljer den totala avsmakningsmenyn och får in friterade papadum med kryddor, Tawa-räkor i lökmasala och svartpeppar, färskost marinerad i tandoorikryddor, kycklingfiléer marinerade i detsamma, men också i crème fraîche och ost samt en mycket charmant variant marinerad i farinsocker och granatäpplekärnor. Denna lilla bit kyckling är en favorit och samtidigt ett bra bevis på den kreativa kraft och mod som återfinns i köket på Maharani. Ibland kan kvaliteten variera, räkorna är något opålitliga, men kreativiteten och smakkombinationerna överraskar ständigt. Maharani är kort sagt fortfarande stans bästa indier. Och för den som saknar de klassiska huvudrätterna såsom Chicken Tikka Masala eller Butter Chicken finns ingen anledning till oro – dessa finns fortfarande kvar på menyn. Men jag skulle vi se ytterligare förändringar på Maharani. Maten är värd en ny satsning på inredning och möblemang. Det är fortfarande fräscht på min favoritindier, men jag hade velat se en nydesignad explosion i färger och mönster. Maten är vidare värd, och skulle även upphöjas, med komplettering på vinsidan av levande och livliga naturviner. Jag tror till exempel vinproducenterna Hirotake Ooka och Frank Cornelissens vinstilar skulle passa Maharani utmärkt. Maten och menyn hoppas jag däremot förblir vad den är. Med sin nya tapas-filosofi finns det numer ändlösa variationer att njuta av indisk mat på Första Långgatan 4.

klar

Artikellänk är kopierad

Carl Reinholdtzon Belfrage
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro