ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Krig och konflikter en växande bransch

Ylva Johnson, Erick Modén · 3 Apr 2013
Uppdaterad 2 Apr 2013

Säkerhetsföretagens marknad växer så det knakar. Privata företag rekryterar soldater i Latinamerika som utkontrakteras till bland andra den amerikanska armén. Utvecklingen väcker många frågor kring legalitet, etik och insyn. Utrikespolitiska institutets Ylva Johnson och Erick Modén skriver om en affärsmodell som handlar om liv och död.

klar

Artikellänk är kopierad

Marknaden för privata säkerhetsföretag har nästan tiofaldigats under 2000- talet. Det är en utveckling som väcker frågor om legalitet och etik. 

Den främsta förklaringen till branschens snabba tillväxt är omfattande utkontrakteringar av logistik och militär verksamhet i samband med krigen i Irak och Afghanistan, en utveckling som delvis styrs av ekonomiska drivkrafter. Att ha soldater och utrustning liggande i fält är dyrt. En amerikansk soldat i Afghanistan kostar uppemot 1 miljon dollar per år. De privata företagen rekryterar ofta sina soldater i Latinamerika och erbjuder löner på cirka 3 000 dollar i månaden, ibland utan försäkring.

En annan förklaring till boomen i branschen är att soldater som dödas i säkerhetsbolagens tjänst inte räknas som nationella förluster. 2007 hade USA och dess allierade förlorat drygt 5 000 soldater i de båda krigen. Men på den listan ingick inte de drygt 1 500 personer som arbetade för säkerhetsföretag. 

Ytterligare en förklaring till branschens framväxt är att den tekniska utvecklingen har gjort det mer intressant att anlita utomstående företag för underhåll och bruk av försvarsteknik. 

Aegis Defence Services satellitkommunikationsplattform för fältbruk, Moses, är en av de tjänster som är av intresse för försvarsmakter.

Men utvecklingen är inte oproblematisk. Efter påtryckningar från regeringar och den allmänna opinionen har företag som Academi och Triple Canopy nu tvingats avsluta sina verksamheter i både Chile och Honduras. De fortsätter dock att rekrytera aktivt från andra latinamerikanska länder som Peru, Colombia, El Salvador, Mexiko och Guatemala. Utvecklingen väcker också många frågor kring legalitet. Till exempel har det amerikanska företaget R2 fått i uppdrag av Abu Dhabis kronprins, Mohamed bin Zayed al-Nahyan, att skapa ett 800 man starkt förband. Uppdraget anses stå i strid med både FN:s legoknektskonvention och amerikansk lag, som förbjuder amerikanska medborgare att utbilda utländsk militär som inte är sanktionerad av försvarsdepartementet.

En annan oroande konsekvens, som många pekar på, är att insynen i försvarsmakterna minskar när staternas våldsmonopol försvinner och att möjligheten till ansvarsutkrävande minskar, både inom och mellan stater. ylva johnson, Erick Modén

klar

Artikellänk är kopierad

Ylva Johnson, Erick Modén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro