ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kriget i Jemen kallas världens största humanitära kris – det här har hänt i konflikten

Annica Ögren · 25 Apr 2018
Uppdaterad 27 Apr 2018
Kriget i Jemen är inne på sitt fjärde år. Arkivbild.

Kriget i Jemen är inne på sitt fjärde år. Arkivbild. Foto: AP/TT


Kriget i Jemen. Världens absolut största humanitära kris, och ett krig mellan världens – och Mellanösterns – stormakter. Så ska vi förstå det som händer i Jemen.

klar

Artikellänk är kopierad

Kriget i Jemen är nu inne på sitt fjärde år, och är världens värsta humanitära kris. Det sa FN:s generalsekretrare under ett möte i Geneve, arrangerat av Sverige och Schweiz, så sent som den tredje april i år.

På grund av kriget i Jemen är över 80 procent av befolkningen – det vill säga över 22 miljoner människor – i akut behov av humanitär hjälp och skydd.

Miljontals människor saknar tillgång till rent dricksvatten vilket har skapat en koleraepedemi. Även difteri sprids.

På grund av blockader kommer inte livsmedel eller medicin in i landet vilket betyder att miljontals riskerar att dö av bland annat svält. Var tionde minut dör ett barn under fem år i Jemen och barnäktenskap är ett utbrett problem som drabbar två tredjedelar av flickor under 18 år. Barn blir även tvångsrekryterade till att delta i kriget.

Dessa fakta representerar bara en ögonblicksbild av förödelsen i krigets Jemen, där över 32 000 civila människor dödats och 2,3 miljoner drivits på flykt.

Fem punkter om kriget i Jemen:

Började under arabiska våren

Som många andra konflikter i Mellanöstern började även konflikten i Jemen under den arabiska våren 2012. Jemeniter protesterade då mot korruptionen i landet, presidenten störtades och ersatte med en ny. Trots det blev situationen för civilbefolkningen bara värre. Separatistgrupper bildades och stridigheter utbröt både mot landets regering men också mellan olika separatistgrupperingar, däribland Al-Qaida. Att konflikten blivit så våldsam är också för att Jemen är ett av de länder i världen som har störst vapentäthet.

Protester i Jemen under arabiska våren 2011. Foto: Wikimedia Commons
Protester i Jemen under arabiska våren 2011. Foto: Wikimedia Commons

USA lägger sig i

USA har under många år – utan att förklara krig mot Jemen – utfört bombningar i södra delarna av landet med det uttalade målet att slå ut grupperingar som Al-Qaida och senare även IS. Grupperingar som främst haft fäste i södra Jemen.

USA bombar Jemen med målet att slå ut grupperingar som Al-Qaida. Foto: Wikimedia Commons
USA bombar Jemen med målet att slå ut grupperingar som Al-Qaida. Foto: Wikimedia Commons

Saudiarabien invaderar

Mars 2015 blev startskottet på ett nytt storskaligt krig i Jemen. Då invaderade Saudiarabien Jemen, med stöd av bland annat gulfstaterna och USA. De inledde då en offensiv mot de så kallade Houti-rebellerna med fäste i norra delarna av landet, som under samma år tagit kontroll över huvudstaden Sanaa. Därför räknas mars 2015 som starten på kriget i Jemen.

Barn köar för att få vatten i Jemens huvudstad Sanaa. Foto: Mohammed Hamoud/Getty Images
Barn köar för att få vatten i Jemens huvudstad Sanaa. Foto: Mohammed Hamoud/Getty Images

Två block skapas

I konflikten har det skapats två stora block som nu står mot varandra: Saudiarabien (som är sunni-styrt) allierade med USA står på ena sidan – och Houti-rebellerna (som är shia-styrt) som får stöd av Iran och där med Ryssland, på andra sidan.

Hillary Clinton och den saudiska prinsen Mohammed bin Naif bin Abdulaziz. Foto: IBL
Hillary Clinton och den saudiska prinsen Mohammed bin Naif bin Abdulaziz. Foto: IBL

Krig mellan stormakter

I förlängningen betyder det också att kriget i Jemen dels kommit att handla om Mellanösterns två stormakter: Saudiarabien och Iran – som båda vill ha dominans i regionen och där Saudiarabien beskyller sin ärkefiende Iran för att stödja Houti-rebellerna, vilket tillbakavisats av Iran, som i sin tur officiellt stödjer den FN-ledda fredsoperationen i Jemen.

Men dels betyder det också USA och Saudiarabien, som ett stormakts-block, står mot Iran tillsammans med Ryssland, som ett annat stormaktsblock. Alla i ett krig som geografiskt utspelar sig i Jemen och där civilbefolkningen är dem som drabbas hårdast.

Över 32 000 civila har dödats i kriget och 2,3 miljoner har tvingats fly sina hem.

Öve 2,3 miljoner människor har tvingats lämna sina hem och bege sig på flykt, sedan kriget bröt ut 2015. Foto:  Mohammed Hamoud/Getty Images
Öve 2,3 miljoner människor har tvingats lämna sina hem och bege sig på flykt, sedan kriget bröt ut 2015. Foto:  Mohammed Hamoud/Getty Images
pil
Så kan du hjälpa

Röda Korset är en av de organisationer som bland annat hjälper Jemen att minska spridningen av koleraepidimin. För att hjälpa dem i deras arbete kan du besöka deras hemsida här.

UNHCR hjälper befolkningen i Jemen med bland annat hälsovård, vatten och nödhjälp. Utsatta barn och offer för sexuella övergrepp får särskilt stöd. Deras hemsida hittar du här.

Läkare utan gränser befinner sig i landet för att ge sjukvård. Under det senaste året har de gett 33 000 personer vård. För att stödja dem i sitt arbete, besök deras hemsida här.

Radiohjälpen tillåter dig som givare att skänka valfritt belopp med pengar. Till exempel kan du skänka 10 kr räcker till skolmat till ett barn i en vecka, 50 kr räcker till jordnötspasta stärkt med vitaminer och mineraler, i en vecka för ett undernärt barn och 100 kr räcker till tio kilo ris, vilket ger över 100 måltider. Deras hemsida hittar du här.

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro