ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kriminalvårdare sjukskrev sig för att umgås med kriminell

Johan Mårtensson · 6 Nov 2013
Uppdaterad 6 Nov 2013

En skånsk kriminalvårdare skolkade från jobbet – för att umgås med grovt kriminella. – De kan ha haft en kärleksrelation, säger Monica Klingström, Kriminalvårdens chef för Region syd.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT Bild/Arkiv

Myndighetens personalpolicy är tydlig: en anställd får inte inleda någon som helst relation med en intagen. Ändå gjorde den kvinnliga kriminalvårdaren helt på eget bevåg olika resor till anstalterna Kumla och Tidaholm för att besöka två män som avtjänar straff för grova brott. Ett av besöken gjorde hon på arbetstid – i ett annat fall sjukskrev hon sig för att träffa den långtidsdömde, som hon lärt känna i sitt jobb på Kriminalvården i Skåne. Samtliga fem vistelser hos de båda internerna var heldagsbesök.

– Det händer att personal fattar tycke för klienter, även om vi kan inte slå fast att det varit så i det här fallet. Men hur som helst gick hon över gränsen för vad som anses vara professionellt, säger Monica Klingström.

Kriminalvården skriver i sin utredning att det är ”synnerligen allvarligt” att kvinnan sjukskrev sig för att besöka mannen på den högt säkerhetsklassade anstalten. Och oavsett vilken relation de hade, och vad de än gjorde, så var besöket under arbetstid helt omotiverat.

Kriminalvårdaren själv hävdar att hon inte har någon relation alls till de intagna, men hon har inte kunnat förklara sitt uppträdande. Myndigheten ville ge henne sparken och skickade nyligen ärendet till personalansvarsnämnden. Men innan nämnden tog beslut hann kvinnan säga upp sig själv.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Mårtensson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro