ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS
hela denna artikel är en annons

Kriminalvårdaren Kent: Det är viktigt att ha en tro på att människan kan förändras”

Metro · 6 Nov 2017
Uppdaterad 20 Nov 2017
Det enda Kent Odell ångrar med sitt yrkesval är att han inte sökte sig till Kriminalvården tidigare. – Det känns bra att få göra skillnad, säger han.

Det enda Kent Odell ångrar med sitt yrkesval är att han inte sökte sig till Kriminalvården tidigare. – Det känns bra att få göra skillnad, säger han. Foto: Kristofer Hedlund


Det handlar om att hjälpa människor att bryta en ond cirkel och hitta en ny väg framåt. Så beskriver Kent Odell sitt jobb som kriminalvårdare och han tycker att det känns bra att få göra skillnad.

klar

Artikellänk är kopierad

Som kriminalvårdare på Kronobergshäktet arbetar Kent Odell med att göra vardagen så bra som möjligt för människor som är misstänka för brott och väntar på rättegång. Innan han började jobba inom Kriminalvården 2009 hade han arbetat med människor inom idrottsvärlden och som ungdomstränare.

– Jag är väldigt glad att jag började här, det enda jag ångrar är att jag inte sökte mig hit tidigare. Att få möta så många olika personer med olika bakgrund som jag gör i mitt jobb är utvecklande som människa. Det känns bra att få göra skillnad, säger han.

Skapar trygga rutiner

Som kriminalvårdare arbetar han med att se till att skapa trygga rutiner och säkerställa att vardagen på häktet med måltider, promenader, städning, tvättning och eventuella gymbesök, flyter på.

– Vi snackar om allt möjligt, det är viktigt att kunna få igång ett samtal. Vi är inga psykologer men medmänniskor – och i stort handlar det om att få dessa personer att bryta ett mönster och blicka framåt. Det handlar att se bortom det eventuella brottet och istället se människan, säger han.

Inom Kriminalvården har du möjlighet att göra skillnad i människors liv. Foto: Kristofer Hedlund
Inom Kriminalvården har du möjlighet att göra skillnad i människors liv. Foto: Kristofer Hedlund

Positiv människosyn

Kent Odell påpekar att en human människosyn är en förutsättning för att kunna arbeta inom Kriminalvården.

– Det spelar ingen roll om du är ung eller gammal, man eller kvinna – men i det här jobbet är det viktigt att ha tålamod och att tro på att människan har en potential att utvecklas och förändras, säger han.

Vem rekommenderar du söka tjänsten som kriminalvårdare – och varför?

– Jag jobbar även om handledare för praktikanter här och jag brukar säga att man passar för det här yrket om man har en human och positiv människosyn och är en bra lagspelare. I det här jobbet arbetar man alltid tillsammans med en eller flera kollegor. Vi är ett team som ställer upp för varandra och hjälps åt. Det finns också många utvecklingsmöjligheter inom Kriminalvården; man kan jobba både på häktet, på anstalt och inom frivården med olika arbetsuppgifter.

pil
Jobba inom Kriminalvården

• Det finns omkring 11 000 anställda på Kriminalvården som sysselsätter 200 olika yrkesgrupper.

• Den vanligaste yrkeskategorin är kriminalvårdare men här jobbar exempelvis även sjuksköterskor, lärare, psykologer, jurister och kockar.

• En vanlig missuppfattning är att Kriminalvården låser in och förvarar människor tills strafftiden är slut. I stället ägnar sig medarbetarna åt att ge verktyg för att bearbeta missbruk, kriminella värderingar och beteenden för att varje individ ska kunna komma tillbaka till samhället utan brottslighet.

• Just nu söker Kriminalvården flera personer till flera lediga tjänster: bland annat kriminalvårdare, frivårdsinspektörer, klienthandläggare, lärare, sjuksköterskor, psykologer och chefer.

• Läs mer om tjänsterna och skicka in din ansökan på Kriminalvarden.se.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro