ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kriminalvården: Frivård bättre än korta fängelsestraff

Valerie Kaspersen · 7 Jun 2018
Uppdaterad 7 Jun 2018
Korta fängelsestraff gör ingen skillnad, menar Nils Öberg, generaldirektör för Kriminalvården.

Korta fängelsestraff gör ingen skillnad, menar Nils Öberg, generaldirektör för Kriminalvården. Foto: Pixabay


Kriminalvården vill se att de som döms till kortare straff i stället får frivård. Detta för att bryta ett negativt mönster.

klar

Artikellänk är kopierad

Kriminalvården menar att ett kortare fängelsestraff inte gör någon skillnad när det gäller personens beteende. Kriminalvården konstaterar även att de flesta dömda har ett stort vårdbehov som inte hinner tillgodoses med korta fängelsestraff, rapporterar SR.

– Det krävs mycket längre insatser. Kriminalvården har mycket större möjligheter att få effekt genom en frivårdsinsats, snarare än ett kort fängelsestraff, säger Nils Öberg, generaldirektör för Kriminalvården, till SR.

Samhällstjänst i kombination med vård

Nils Öberg rekommenderar i stället för kortare fängelsetid att den dömde får samhällstjänst i kombination med vård för att kunna bryta mönstret.

– Om man har ett livslångt problem bakom sig så är det inte realistiskt att tro att Kriminalvården kommer att fixa det på sju veckor, säger Nils Öberg till SR.

Regler i brottsbalken styr

Men det är inte så lätt eftersom rättsväsendet dömer efter rådande lagstiftning.

– Som åklagare kan jag förstå Kriminalvårdens dilemma. Det är klart att det är svårt att få till en fruktbart behandling under den här ganska korta tiden. Nu är ju inte det någonting som man väger in när man agerar som åklagare i domstol och ska föreslå en påföljd för domstolen utan det är ju reglerna i brottsbalken som styr påföljdsvalet, säger Henrik Olin, vice chefsåklagare på Åklagarkammaren i Eskilstuna, till SR.

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro